Lifeport Metalab: Duurzaam onderzoek voor en door de regio

“Zonde, als iedereen steeds opnieuw het wiel blijft uitvinden.”
Wat als bedrijven en overheden met duurzame ambities sneller en slimmer geholpen kunnen worden – gewoon, hier in de regio? Wat als studenten, onderzoekers en ondernemers samen werken aan de grote vraagstukken van deze tijd, en daar allemaal beter van worden?
Dat is het idee achter het Lifeport Metalab. Ruth Klein, programmamanager bij The Economic Board, vertelt waarom dit zo hard nodig is – én waarom het juist nu van de grond komt.
Duurzame ambities genoeg – maar waar gaan ze naartoe?
“Steeds meer bedrijven en overheden hebben serieuze ambities qua duurzaamheid,” begint Klein. “De één wil circulair bouwen, de ander moet voldoen aan de CSRD-wetgeving en zijn milieu-impact in kaart brengen.” Dat levert belangrijke vragen op zoals: Hoe meet je die impact eigenlijk? Wat is een haalbare manier om een proces duurzamer te maken? Hoe weet je of een nieuw materiaal echt levensvatbaar is?
En dan blijkt vaak dat dit soort onderzoeken óf niet gedaan worden óf dat iedereen zijn eigen pad bewandelt. Zonde, toch?”
Een plek waar alles samenkomt: het Lifeport Metalab
Daarom is er het initiatief vanuit de triple-helixgroep Slimme Duurzaamheid. Drie deelnemende partijen daarin zetten samen de eerste stap om te verkennen hoe het Lifeport Metalab het best opgezet kan worden. Het wordt een plek – of eigenlijk een samenwerking – waar de vragen van bedrijven en overheden gekoppeld worden aan onderzoekers, studenten en kennisinstellingen in de regio.
“We willen echt een regionale onderzoeksagenda maken voor duurzaamheid,” legt Klein uit. “Dus niet ergens ver weg, maar hier, met de HAN, de Radboud Universiteit, Van Hall Larenstein en de ROC’s, noem maar op.”
En dat levert niet alleen betere oplossingen op voor bedrijven. Het zorgt er ook voor dat studenten aan de slag gaan met échte, actuele vraagstukken. “Dat maakt het onderwijs relevanter én vergroot de kans dat ze na hun studie hier blijven werken.”
Slim samenwerken, groter effect
De kracht van het Metalab is dat je beter afstemt wie wat doet, zodat onderzoeken echt op elkaar aansluiten, voortborduren op elkaar, en vragen uit de regio beantwoorden. Klein: “Je kunt bijvoorbeeld iemand van de universiteit koppelen aan iemand van Van Hall Larenstein of een practoraat van het mbo. Juist dat maakt het onderzoek sterker.”
En misschien nog wel belangrijker: door als regio samen een onderzoeksvoorstel te formuleren – in plaats van allemaal losse initiatieven – vergroot je de kans dat dat ook écht wordt omarmd.”
Dat is gewoon slimmer. En het voorkomt dat we allemaal op hetzelfde moment het wiel opnieuw uitvinden. Dat kost energie, tijd en geld. Terwijl er al zóveel kennis is.”
Een vliegende start (met een aanjaagsubsidie)
Het idee is er, de noodzaak is er, en inmiddels ook het eerste startkapitaal. Met een aanjaagsubsidie van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) willen The Economic Board, de HAN en Lifeport@ nu echt aan de slag en over een half jaar een eerste opzet gemaakt hebben.
De HAN gaat gesprekken voeren met de kennisinstellingen, de organisatie Lifeport@ heeft de rol van het verbinden van bedrijven en kennisnetwerken en The Economic Board zorgt voor bestuurlijk draagvlak.
Eerst klein beginnen, dan bouwen
Klein: “Lifeport@ organiseert al succesvolle workshops waarin ondernemers en onderzoekers met elkaar in gesprek gaan in Lifeport@ InnovatieHub Circulair.
Die aanpak willen we nu opschalen naar iets groters, iets structureels. Het Metalab moet een soort ‘kennisbrug’ worden tussen vraag en aanbod in de regio. Niet allesomvattend, maar wél slim verbonden.”
Wat zijn de volgende stappen? Klein: “We beginnen waarschijnlijk met twee of drie duurzame ambities. Daar zoeken we geschikte onderzoekers en studenten bij. Werkt dat goed? Dan bouwen we verder.”
De verwachting is dat het Metalab niet alleen nieuwe kennis oplevert, maar ook blijvende verbindingen. Tussen onderwijs en praktijk. Tussen beleid en uitvoering. En vooral: tussen mensen.
“Want uiteindelijk draait het daarom. Dat we elkaar sneller weten te vinden, elkaars kennis benutten, en samen zorgen voor duurzame vooruitgang. In én voor onze eigen regio.”
Het Lifeport Metalab is een initiatief van: The Economic Board, HAN University of Applied Sciences en Lifeport@. Met steun van het Klimaatinitiatief Nederland (KIN).
Meer weten of meedoen? Neem contact op via The Economic Board, Ruth Klein, r.klein@theeconomicboard.com