Slimme duurzaamheid: circulaire economie in regio Arnhem-Nijmegen
Hoe circulaire economie in regio Arnhem-Nijmegen eruitziet? The Economic Board ziet duurzaamheid als een belangrijke randvoorwaarde voor het succesvol groeien en bloeien van de topsectoren Health, High Tech en Energy in de regio. The Economic Board gebruikt triple helixpartijen voor maatschappelijke opgaven rond groene groei. Innovaties op het gebied van klimaatadaptatie, duurzaam bouwen en de grondstoftransitie dragen bij aan toekomstbestendige, sterke bedrijven. Daarnaast zijn deze grote maatschappelijke opgaven cruciaal voor een gezond en duurzaam leven en brede welvaart in de regio.
Circulaire economie met behulp van een helixgroep
Op initiatief van The Economic Board is de helixgroep Slimme Duurzaamheid opgericht, waarin vertegenwoordigers van 10 regionale partijen samenwerken aan het Lifeport Circular Lab. De partners in deze coalitie zijn naast The Economic Board: Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, de Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit & Research, Hogeschool van Hall Larenstein, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, KIEMT, RvN@, gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen. Samen werken we aan een circulaire economie in Gelderland.
Lifeport Circular Lab
Onder regie van the Economic Board werkt het Lifeport Circular Lab aan het versterken van het ecosysteem rond drie maatschappelijke opgaven:
- Klimaatadaptatie, met consortium Soil Valley
- Circulaire bouw en transformatie in Gelderland, met kennis en innovatiecentrum Via-T
- Circulaire economie, met thematische hub Gezond Circulair
Voor elk thema gelden de volgende doelen: betere samenwerking en kennisdeling, het vormen van leeromgevingen van de professional van de toekomst en een structurele verbinding van kennis, onderwijs, ondernemerschap en de overheid op deze thema’s. Belangrijk hierbij is het faciliteren van ontmoetingen. Dit gebeurt op meerdere niveaus; naast ondernemers zijn alle onderwijsinstellingen, van wetenschappelijk tot praktijk, betrokken.
The Economic Board ondersteunt de projecten binnen de drie thematische hubs van het Lifeport Circular Lab door strategisch te agenderen en te sturen op brede coalities. Maar ook door hiervoor slimme verbindingen te leggen met onder meer het bedrijfsleven, door actieve bijdrage aan uitwerking van de projecten, door het vinden van cofinanciering en door het organiseren van ontmoetingen. Alles voor de duurzame transformatie van regio Arnhem-Nijmegen.
Strateeg Slimme Duurzaamheid blikt vooruit - Jan Luijten
Lifeport Festival Circulair juni 2023
Werk je aan een initiatief in triple helixverband dat zich richt op de Slimme Duurzaamheid en denk je dat wij je hierbij verder kunnen helpen? Of heb je vragen hierover?
Neem contact op met onze programmamanager Ruth Klein-Witkam of met onze Strateeg Slimme Duurzaamheid Jan Luijten.