Vijf interessante programma’s en subsidiemogelijkheden (derde kwartaal 2023)
Bij ambitieuze bedrijven die willen groeien kunnen subsidies, financieringen, leningen, ondersteuningsprogramma’s of regelingen het verschil bepalen tussen wel en geen succes. We zetten, zoals elk kwartaal, weer vijf nieuwe mogelijkheden op een rij.
Aardgasloos
Ondernemers of eindgebruikers die investeren in een innovatie die helpt om woningen, wijken, woongebouwen en utiliteitsgebouwen aardgasloos te maken, kunnen subsidie aanvragen uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Dat kan als ze het alleen doen, maar ook als ze samenwerken met bijvoorbeeld de leverancier van de innovatie. Het centrale doel van de Rijksoverheid is om jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen aardgasloos te maken.
In totaal is er 9 miljoen euro beschikbaar. Subsidie aanvragen kan tot 31 augustus, 17.00 uur. De subsidie is bedoeld voor bouwkundige en installatietechnische voorzieningen en het klaarmaken van woningen voor aansluiting op een duurzaam alternatief, zoals elektriciteit uit zon- en/of windenergie.
Meer informatie over de voorwaarden
Circulaire plannen
Het Polestar Capital Circular Debt Fund (PCDF) moet ervoor zorgen dat innovatieve, circulaire plannen niet langer stuk lopen omdat er geen financiering wordt gevonden. Om in aanmerking te komen voor een lening moet een bedrijf aantonen dat het een afvalstroom aanzienlijk kan verminderen, dat het een biobased variant maakt van een grondstof of dat het nieuwe product de CO2-uitstoot vermindert, zo vertelde Reinier van der Vusse, expert circulaire economie bij Polestar Capital, recent in een interview. Ook wordt er gekeken naar het potentieel om wereldwijd op te schalen.
Het fonds is vooral bedoeld voor bedrijven die impact willen en kunnen gaan maken, maar die nog niet groot genoeg zijn om bij banken aan te kloppen. Het fonds biedt oplossingsgerichte financiering aan.
Lees meer details over het PCDF.
Borgstelling
Het kabinet verlengt de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) met vier jaar tot 1 juli 2027. Bij die regeling staat het ministerie van Economische Zaken garant voor een deel van de lening, waardoor in de kern gezonde ondernemers makkelijker geld kunnen lenen.
De BMKB bestaat al meer dan 100 jaar. Ondernemers kunnen voor deze regeling terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken en alternatieve financiers. Sinds november 2022 is er ook een ‘groen luik’ van deze regeling. Deze BMKB-Groen is bedoeld om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. De lening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een elektrische oven aan te schaffen of het bedrijfspand te verduurzamen.
Lees meer over de borgstelling.
Verduurzamen
Met de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) kunnen MKB-ondernemers hun bedrijf verduurzamen. Aanvragen is mogelijk tot en met 30 september. In totaal is er een budget beschikbaar van 14,4 miljoen euro.
Met de SVM kunnen mkb-ondernemers een vergoeding krijgen voor het inhuren van een energieadviseur voor advies op maat en voor hulp bij het uitvoeren daarvan. In het energieadvies staat welke energie- en CO2-besparende maatregelen er mogelijk zijn en welke investeringen dit vraagt. Het gaat om adviezen over zowel het verduurzamen van het bedrijfspand als de bedrijfsvoering.
Meer details
Duits-Nederlands
Het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland heeft sinds begin dit jaar een kleinprojectenfonds op het gebied van onderwijs, governance, gezondheid en people-to-people. Het fonds is bedoeld voor Duits-Nederlandse burgerprojecten en kleinschalige projecten, zoals bijvoorbeeld uitwisseling tussen scholen, de bevordering van samenwerking tussen overheidsinstellingen en autoriteiten, uitwisseling en netwerkvorming van gezondheidsdiensten of burgersamenwerkingen.
Projectaanvragen kunnen zonder deadline worden ingediend door onder andere gemeenten, gemeentelijke organisaties, verenigingen, vennootschappen en personen die een onderneming runnen. Alleen projecten waarin Duitse en Nederlandse partners samenwerken worden gefinancierd. Er is een maximale subsidie van 25.000 euro.
Hier staat meer informatie.