Chip Integration Technology Center (CITC)
Chip Integration Technology Center (CITC) is een non-profit innovatiecentrum dat gespecialiseerd is in geavanceerde verpakkings- en integratietechnologie voor chips. Het is een plek waar bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen samenwerken om de kloof tussen academici en industrie te overbruggen en nieuwe en betere oplossingen te creëren.

Over CITC
CITC is een initiatief van TNO, TU Delft en Holland Semiconductors (voormalig BCSEMI NL). In de start-upfase hebben circa vijftien partijen uit heel Nederland zich verbonden aan het initiatief. Het centrum verbindt de deskundigheid van het bedrijfsleven en kennisinstellingen op het gebied van ontwikkelen, integreren en verpakken van chips met elkaar en zet aan tot verdere technologische ontwikkeling.
CITC biedt toegang tot innovatie, infrastructuur en onderwijs. Zo organiseert en voert CITC innovatieprogramma’s uit in het veld van verpakking- en integratietechnologie voor chips, biedt CITC toegang tot laboratoriuminfrastructuur en deelt CITC kennis over geïntegreerde chiptechnologie en zijn toepassingen.
CITC heeft momenteel vier programmalijnen gedefinieerd: Thermal High-Performance Packaging, RF Chip Packaging, Digital Package Manufacturing en Integrated Photonics Packaging.
Holland Semiconductors trad op als coördinator bij het opstellen van het businessplan en andere voorbereidende activiteiten. De provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen stelden respectievelijk 7,5 miljoen en 2 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van het centrum. In juli 2019 opende het CITC zijn deuren.
Smart Industry Fieldlab
Het CITC heeft op 5 maart 2020 de Smart Industry Fieldlab-status gekregen. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waar bedrijven en kennisinstellingen nieuwe slimme oplossingen bedenken, ontwikkelen, testen en invoeren. Er zijn er inmiddels ongeveer 45 in Nederland en het CITC is de eerste in Nijmegen.
Semiconductor Packaging opleiding
Samen met HAN University of Applied Sciences (HAN) heeft CITC een Semiconductor Packaging opleiding ontwikkeld. Deze opleiding op HBO-niveau heeft een duur van vijf maanden en is een minor voor studenten of een deeltijdopleiding voor personen uit het bedrijfsleven. De opleiding gaat van start in collegejaar 2020-2021.
De laatste ontwikkelingen
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom CITC? Lees hieronder verder of schrijf u in voor de nieuwsbrief van The Economic Board en we houden u maandelijks op de hoogte!
Relatie CITC en OnePlanet
De ontwikkelingen rondom het CITC lopen gelijk op met de ontwikkelingen rondom het OnePlanet-initiatief van Imec Nederland, Radboudumc, Radboud Universiteit (RU) en Wageningen University & Research (WUR). Dit initiatief werkt aan langetermijn oplossingen die de gezondheid bevorderen en helpen bij de productie van voedsel op een duurzame en evenwichtige manier.
Het CITC en het OnePlanet-onderzoekscentrum vullen elkaar goed aan. CITC werkt aan de (verpakking) van nieuwe chips en sensoren die nodig zijn voor de ideeën en producten die voortvloeien uit OnePlanet. OnePlanet denkt na over applicaties en het ontwerp van de elementen die bij elkaar moeten komen om de applicatie te laten doen wat je wilt.
Ambitie
De regio Nijmegen is dé plek waarin de deskundigheid van bedrijven en kennisinstituten wordt gebundeld op het vlak van chip-integratie en -verpakking. Met zowel grote als kleine bedrijven die actief zijn in dit domein is dit een sterk en groeiend ecosysteem. De samenwerkende partners zien Nijmegen dan ook als de ideale uitvalsbasis voor het CITC waarin de deskundigheid van bedrijven en kennisinstituten wordt gebundeld. Dit versterkt de sleutelpositie van Nederland in deze industrie en levert wereldwijde promotie voor de regio op.