Peeze: uniek duurzaam koffiecupje

Een biobased koffiecupje dat met het groenafval mee kan omdat het composteerbaar is. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Koffiebranderij Peeze uit Arnhem en zijn partners slaagden er na 2,5 jaar experimenteren in om een alternatief voor het aluminium of plastic koffiecupje op de markt te brengen dat goed in een Nespresso-apparaat past.

De koffiecupjes van Peeze zijn van suikerbietresidu en gevuld met Arabica koffie. “Als ik goed ben geïnformeerd zijn wij na Nespresso en Douwe Egberts de derde in de wereld met een zelf gepatenteerde koffiecapsule”, zegt Timmo Terpstra directeur bij Peeze. “Dat onze koffiecapsule zuurstofdicht en composteerbaar is, is uniek in de wereld.”

Peeze en partners investeerden miljoenen in het koffiecupje. Bijvoorbeeld voor de speciale zuurstofdichte folie, die de eigenschappen van gewoon plastic heeft en die je kunt perforeren. “Dat is een grote innovatie”, meldt Terpstra. “Alles moet kloppen: er wordt onder hoge druk water door de capsule gedrukt. Als de folie niet goed functioneert, kan de koffiemachine vastlopen.”

Voor de productie van de biobased koffiecupjes bouwde Peeze in Arnhem een nieuwe fabriek: Coffee Packaging Company (CPC). Deze produceert koffiecupjes voor het merk Peeze in de Benelux en voor andere klanten in Duitsland, Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

Terpstra schat de wereldwijde productie van koffiecupjes op zo’n 15 miljard per jaar. Peeze bracht het composteerbare cupje op de markt in de zomer van 2016 en verwacht er veel te verkopen, het grootste deel voor de export in Europa. De ambitie is te groeien naar een productie van tientallen miljoenen koffiecupjes per jaar vanuit Arnhem. “Het is een booming markt, die elk jaar met dubbele cijfers groeit.”

Meer informatie

  • Peeze bestaat 137 jaar en is al jaren een van de meest duurzame koffiebranderijen van Europa.
  • De omzet van Peeze bedraagt in 2016 circa 14 miljoen euro. De omzet van het bedrijf groeit al tien jaar met zo’n vijf procent per jaar.
  • Er werken ruim 50 mensen bij Peeze.
  • De composteerbare koffiecapsule van Peeze won de Food Valley Award 2015 voor agro/food-innovaties.
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp