Heino Falcke

Heino Falcke

Heino Falcke

Hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie Radboud Universiteit

Heino Falcke heeft een brede achtergrond in astrodeeltjesfysica en radioastronomie en is professor aan de Radboud Universiteit. In 2011 ontving Heino de Spinoza Award, de belangrijkste wetenschapsprijs van Nederland. Sinds 2014 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij werd in 2016 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdrage aan de wetenschap.

In 2000 was Heino een van de eersten die met het idee kwam om de schaduw van de waarnemingshorizon van zwarte gaten vast te leggen op beeld. Samen met twee co-hoofdonderzoekers ontving hij hiervoor in 2013 van de European Research Council een Synergy Grant ter waarde van 14 miljoen euro. Hiermee werd het project ‘BlackHoleCam’ opgezet. De Synergy Grant wordt slechts aan twee procent van alle ingediende voorstellen uit heel Europa toegezegd.

Van 2003 tot 2011 was Heino als wetenschapper betrokken bij de ontwikkeling van de LOFAR-telescoop. De LOFAR-telescoop is ’s werelds grootste radiotelescoop.

Heino is medeoprichter en voorzitter van de wetenschapsraad van het Event Horizon Telescope (EHT) consortium, dat als eerste ter wereld experimenten uitvoert om zwarte gaten te fotograferen. De teamleden van het project ‘BlackHoleCam’ zijn actieve partners van dit consortium. Als keynotespreker vertelt Heino Falcke hoe na twintig jaar zijn droom uitkwam.

Meer over de Radboud Universiteit

Delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp