Zoolt kolksensor

Zoolt test innovatieve kolksensor in Nijmeegse straten

Wie over straat loopt, zal niet snel stilstaan bij de vraag wat zich ónder het wegdek of de stoeprand afspeelt. Toch kan dat ontzettend interessant zijn. Alleen al in de straatkolken vindt een groot aantal processen plaats. Ze zijn onmisbaar voor een goede afwatering van de neerslag, maar kunnen helaas ook vervuild worden met allerlei zaken. Het is iets dat we aan Rens Rovers van Zoolt niet hoeven uit te leggen. In opdracht van Dar, verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte in Nijmegen, ontwikkelt hij met zijn bedrijf een zogenoemde kolksensor.

Wat is een kolksensor precies? Dit is een klein apparaatje dat aan de bovenkant van een straatkolk gehangen wordt. Doordat het kastje data uitzendt, kan men door middel van speciale software kijken in hoeverre een kolk verstopt zit. Die informatie komt terecht bij de personen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Zij kunnen vervolgens op een efficiënte manier hun middelen inzetten om deze kolk schoon te maken of te repareren.

Eerder schreven we al over de kolksensor van Zoolt. Richard Dobbelmann, business associate bij The Economic Board, vertelde destijds dat de mogelijke impact van de kolksensor niet onderschat moet worden: “Je hebt hierdoor minder vrachtwagens nodig, waardoor je als stad uiteindelijk miljoenen kunt besparen. Ik kan veel leuke dingen bedenken die je daarmee kan doen.”

AI begint met de sensor

Daarnaast zijn ook de mogelijkheden op het gebied van artificial intelligence (AI) groot. Rovers verzekert dat de sensor daarvan een onmisbaar onderdeel vormt. Het verzamelen van alle data in een kolk is de eerste stap, maar met complexe algoritmes is het mogelijk om hier ook zinnige toepassingen voor te bedenken. Ook die mogelijkheden verkent Zoolt.

Rovers: “De sensoren zijn nog maar het begin van het verhaal. Daarmee haal je heel veel data op, maar daar moeten wij vervolgens nog iets zinnigs van maken. We presenteren het in een dashboard, anders heb je er weinig aan. Daar heb je echter wel complexe algoritmes voor nodig. Als je AI in de fysieke wereld wil toepassen, zal je toch iets van een sensor nodig moeten hebben om de data mee te verzamelen.”

Lees meer over de AI-mogelijkheden van de kolksensor

Kolksensor in de praktijk

Tijdens de pilotfase test Zoolt hoe het product zich staande houdt in een echte kolk. De afgelopen maanden onderzocht het bedrijf de sensor veelvuldig in een kantoorsetting, maar tijdens een dergelijke praktijktest komen er altijd onvoorziene omstandigheden bovendrijven. Hoe zit het met de waterdichtheid? Hoe lang kan de batterij mee als je veel data uitzendt? Dat zijn enkele van de uitdagingen waar Zoolt nu de antwoorden op probeert te vinden.

Wanneer de pilotfase ten einde is, is momenteel nog niet bekend. Wel is het bekend dat deze fase belangrijk gaat zijn voor het vervolg van de kolksensor en dat er dit najaar een persmoment gepland staat met de Dar. Vervolgontwikkelingen rond de kolksensor zullen vindbaar zijn op de website van The Economic Board en AI for Life.

Meer over Dar

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp