Wageningen Data Competence Center; digital twins; WUR Campus Wageningen Universiteit WUR 100 jaar GreenMetric ranking WUR beste universiteit Nederland, Foods Innovation Center; Seminar Agroproductie in een Circulaire en Biobased Economie, windmolens en zeewier, groene universiteiten; Start-up Wageningen

Wageningen onderzoekt combinatie windmolens en zeewier

Kunnen we offshore windparken nóg beter benutten dan alleen voor energie? Het lijkt erop van wel. Wageningen University & Research doet samen met TNO onderzoek naar zeewierteelt tussen de windmolens.

Zeewier wordt wel het voedsel van de toekomst genoemd. Even googlen en je vindt er talloze recepten mee: stamppot met zeewier, salade met zeewier, zeewierpasta. Het is rijk aan eiwitten en ijzer en dus een supergezonde vervanger van bijvoorbeeld vlees. Bovendien is zeewier een bron van biomassa voor duurzame energie.

Zeewierteelt naar Nederland

De belangrijkste producenten van zeewier zijn China en Indonesië. Maar nu vraag toeneemt, worden de mogelijkheden voor grootschalige teelt dichterbij huis ook onderzocht. De Britse Lloyd Register Foundation heeft Wageningen University gevraagd om onderzoek te doen naar zeewierteelt tussen windmolens. Een logische keuze, omdat ‘onze’ universiteit al jarenlang expertise ontwikkelt voor duurzame en veilige voedselproductie.

Windfarm én zeewierboerderij

Het koppelen van zeewierteelt aan windparken lijkt aantrekkelijk, maar er zijn ook haken en ogen. Nu  zijn windmolenparken in Nederland namelijk vrijwel afgesloten. Je mag er niet doorheen varen en visserij is er verboden om botsingen of schade aan de molens te voorkomen. TNO onderzoekt aan welke eisen de schepen voor de zeewierteelt moeten voldoen. Een ander onderzoeksaspect is de voedselveiligheid. Wat is het effect van middelen op de windmolens die aangroei van mosselen en vuil moeten tegengaan? Ook bestuurlijke- en milieuvraagstukken maken onderdeel uit van het onderzoek.

Meer informatie

Dossier zeewier van Wageningen UR.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp