virtualreality smaaklessen; Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten

WUR lanceert virtualreality-les over alternatieve eiwitbronnen voor basisscholen

Deze week startte de Margrietschool in Wageningen als eerste school in Nederland met de gratis Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten. Deze virtualreality-les is een onderdeel van het voedseleducatieprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research (WUR).

Eiwittransitie

De Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten komt voort uit het omvangrijke eiwittransitieprogramma van WUR dat gericht is op de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige en nieuwe eiwitbronnen.

Door de groeiende wereldbevolking en de toenemende welvaart neemt ook de behoefte en toegang tot dierlijke eiwitten toe, maar de productie hiervan neemt veel ruimte in beslag. Daarom zoekt WUR met dit programma vanuit verschillende invalshoeken naar manieren om de beschikbaarheid en diversiteit van eiwitten te verhogen. Zo doen ze bijvoorbeeld ook technologisch onderzoek naar verbeterde gewassen, biosynthese en recombinante eiwitten en vermindering van voedselverlies en verspilling.

Smaaklessen

Met het programma leren leerlingen van groep 7 en 8 over alternatieve eiwitbronnen. Tijdens de virtualreality-les doorlopen leerlingen een speurtocht door een fabriek waar linzenburgers worden geproduceerd. Zo krijgen ze een uniek beeld van het productieproces van burgers op basis van plantaardige eiwitten. Daarnaast gaan leerlingen binnen de smaakmissies zelf aan de slag met eten. Ze koken bijvoorbeeld met alternatieve eiwitbronnen en proeven recepten op basis van eiwitrijke producten zoals insecten.

Het overkoepelende programma Smaaklessen laat kinderen spelenderwijs kennismaken met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Door kinderen niet alleen kennis mee te geven, maar ook ervaring, blijft de stof beter hangen en draagt het programma bij aan een gezonder en duurzamer eetpatroon. Smaaklessen werd ontwikkeld door WUR, in samenwerking met overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Inmiddels maakt 75 procent van de scholen gebruik van het programma.

Meer over eiwittransitie

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp