afbeelding kas

WUR gecomplimenteerd door Amerikaanse minister van Landbouw

Klimaatneutrale landbouw is de toekomst. Niet zo gek dus, dat er wereldwijde interesse is voor het innovatieve glastuinbouwcomplex van de Wageningen University & Research (WUR). Sonny Perdue, de Amerikaanse minister van Landbouw, bracht onlangs een bezoek aan de WUR om het kassencomplex met eigen ogen te kunnen zien.

De nieuwsgierigheid van de politicus was gewekt door het feit dat Nederland, na de VS, de grootste landbouwexporteur van de wereld is. Hoe krijgt zo’n klein land dat voor elkaar? Hoewel een bezoek aan Nederland eigenlijk niet op de planning stond, was de nieuwsgierigheid naar de ontwikkelingen in de glastuinbouw toch te groot voor Perdue. ‘’Bij mij thuis in Georgia staan meerdere kassen waarin groente en fruit worden geteeld. Nederlanders zijn verantwoordelijk voor de constructie van deze complexen. Elke keer als ik vragen had, werd ik doorverwezen naar ‘the Dutch’.  Nou, hier ben ik dan. Eerlijk is eerlijk, jullie zijn goed bezig.’’, aldus de Amerikaanse minister over het kassencomplex van de WUR.

WUR en NEXTgarden voor efficiënte landbouw

Honderd medewerkers van Wageningen University & Research zijn dagelijks bezig met onderzoek naar efficiënte landbouw. Een klimaatneutrale kas – fossielvrij en emissieloos telen – hoort daar bij. In het kassencomplex wordt niet alleen zo min mogelijk gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen, ook wordt water hergebruikt en zijn er experimenten met LED-verlichting.

De WUR is al langer bezig met onderzoek naar kassen die voldoen aan de eisen op duurzaamheidsaspecten energie, water en emissie van nutriënten en gewasgezondheid. Samen met partners kijkt de WUR of de gestelde doelen in het Klimaatakkoord haalbaar zijn.

Binnen onze regio houdt ook NEXTgarden in de gemeente Lingewaard zich bezig met ontwikkelingen op het gebied van tuinbouw. Ondernemers, kennisinstellingen én overheid werken hier samen om de productieketen slimmer, duurzamer en rendabeler te maken. Samen werken zij hard aan een emissievrije teelt.

Meer over de WUR

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp