GreenMetric Ranking 2020; SustainaBul 2019; WUR Energy Alliance; insecten eten, WUR Wageningen University Klimaatakkoord; Keuzegids 2019, universiteit ranking, Unilever verhuist

Samenwerken cruciaal voor WUR Energy Alliance

De WUR Energy Alliance bundelt sinds 2016 de wetenschappelijke kennis op het gebied van energie die Wageningen University & Research (WUR) bezit. De koppeling met bedrijven, burgers en overheden wordt nadrukkelijk gemaakt.

Het begon met dertig wetenschappers die hun kennis op het gebied van de energietransitie bundelden. Inmiddels zijn het er meer dan vijftig. Dat wordt gedaan vanuit drie wetenschappelijke hoeken: technologisch, sociaal en ruimtelijk.

Annemiek ter Heijne is vanuit de technologische wetenschappen initiatiefnemer en contactpersoon: “Energie is onderdeel van veel van onze onderzoeken en met de Energy Alliance wilden we één Wagenings energieprofiel neerzetten en laten zien naar de buitenwereld. We zijn de afgelopen jaren onder andere bezig geweest met een working paper, die nu op onze website staat. Dat gaat over wat onze aanpak van de energietransitie is. En uit het feit dat we als WUR nu klimaatneutraal zijn qua elektriciteit, blijkt dat we er niet allen over nadenken, maar ook actie ondernemen.”

De Energy Alliance zoekt daarbij steeds nadrukkelijker de aansluiting met de hele regio. Ter Heijne: “We willen de WUR zichtbaarder maken richting bedrijven, burgers, overheidsinstellingen en andere instanties. We staan heel erg open voor de vragen die zij hebben en spelen daar graag op in. Er zijn veel ontwikkelingen op energiegebied. Dat biedt voor ons als WUR, maar zeker ook voor bedrijven in de regio, allerlei kansen. En het liefst in samenwerking met elkaar. Dat gebeurt, een beetje afhankelijk van het onderzoeksgebied, al behoorlijk vaak.”

Kenniswalhalla

In januari organiseerde de Energy Alliance een zogenoemde dialoog over technische ontwikkeling, ruimtelijke vraagstukken en sociale innovatie. Daar deden verschillende organisaties aan mee, zoals het Arnhemse Kiemt. Kiemt ondersteunt bedrijven en instellingen binnen de overheid, het onderwijs en het onderzoek bij vraagstukken rond de energietransitie.

Programmamanager Jochem Garthoff vindt het goed dat de WUR zijn kennis bundelt. “Ze beoefenen veel disciplines die raakvlakken hebben met de energietransitie. De WUR is op dit gebied eigenlijk een kenniswalhalla. Een multidisciplinaire aanpak is dan belangrijk. Doordat ruim vijftig wetenschappers zich organiseren ontstaat er één loket voor iedereen. Vooral ook de koppeling tussen de kennis van de WUR en het bedrijfsleven is heel waardevol. Die bedrijven hebben op hun beurt uitdagingen als het om het vinden van personeel gaat. Als je daar als universiteit dicht op kunt zitten, biedt dat veel kansen voor de hele regio.”

Meer over Wageningen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp