Waterstofchallenge

Waterstofchallenge in de Europese Mobiliteitsweek

Nijmegen organiseert een waterstofchallenge in de Europese Mobiliteitsweek, die plaatsvindt van 16 tot en met 22 september. Op 21 september vertrekken zo’n vijftien deelnemers uit Arnhem. Ze maken een bijzondere tocht in een elektrische auto die loopt op waterstof.

De challenge

De deelnemers rijden in teams van Arnhem naar Nijmegen in 24 uur, met een uitgebreide omweg door Europa. Onderweg voeren ze allerlei opdrachten uit. Daarbij zijn er bijvoorbeeld punten te verdienen voor het aantal kilometers dat wordt afgelegd, waterstof tanken en het bezoeken van speciale plaatsen.

Het is de derde keer dat zo’n challenge wordt georganiseerd. Bekijk hier een indruk van de tweede challenge.

U kunt zich hier opgeven voor de challenge

Hoe waterstof werkt

Een waterstofauto is een elektrische auto, waarbij stroom ontstaat door het samenbrengen van waterstof met zuurstof uit de lucht. Dat gebeurt in een elektrochemisch apparaat, de zogenaamde brandstofcel. Door de chemische reactie in de cel ontstaat er water, damp en elektriciteit.
Nu zijn er nog maar veertig waterstofauto’s in Nederland, die het moeten doen met drie vulpunten waar je waterstof kunt tanken. De verwachting is dat hier snel verandering in gaat komen.

-> Lees hier over de ontwikkelingen in waterstof op Industriepark Kleefse Waard (IPKW)

De Europese Mobiliteitsweek in European Green Capital 2018

Natuurlijk is er in de Europese Groene Hoofdstad een uitgebreid programma over duurzame mobiliteit van de toekomst. Een kleine greep uit het aanbod.

Herinnert u zich nog de autoloze zondag? Op 16 september is het weer mogelijk op straat te spelen in Nijmegen of op de Waalbrug te picknicken of wandelen.

Op maandag is er een open dag van de containerterminal BCTN aan de Waal. De druk bevaren Waal zorgt voor een containeroverslag van 80.000 stuks per jaar.

Dinsdag gaat het over smart mobility, hoe gaat vervoer eruit zien in de toekomst en hoe krijgt dat zijn weerslag in de openbare ruimte van een stad? In LUX is er een debatavond over.

Op de woensdag krijgen kinderen de kans om te brainstormen over fietsen en lopen. Ook andere kwetsbare verkeersdeelnemers krijgen aandacht. In LUX is er een programma met korte films: We cycle.

Donderdag is het openbaar vervoer aan de beurt. Met speciale voordelige kaartjes om te reizen met het ov en een workshop van VITALNODES in Arnhem.

Vrijdag is zero emission-dag, en op campus Heyendaal is er een symposium over de bereikbare campus.

De zaterdag tenslotte, gaat over de toekomst. Op het Honig-complex in Nijmegen is het Innovatiefestival. Over drones, zelfrijdende auto’s, robots en andere spannende technieken in de mobiliteit van de toekomst.

Ook interessant

Kennis en kunde van CapitalChange belangrijk bij overnametraject HyGear

Aantal waterstofrijders in regio Arnhem groeit dankzij H2-Drive

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp