Geert Ritsema over projecten Bureau Brussel; vuilniswagen op waterstof

Arnhem krijgt vuilniswagen op waterstof

Arnhem krijgt vanaf volgend jaar een vuilniswagen die op waterstof rijdt. Dat is het gevolg van een Europees samenwerkingsproject van zeven steden. Voor het laten rijden van de bus in Arnhem wordt samengewerkt met SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement, en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Vuilniswagen op waterstof

De gemeente Arnhem is een van de zeven deelnemers aan het samenwerkingsproject HECTOR dat investeert in het ontwikkelen, gebruiken en monitoren van huisvuilwagens op waterstof. In die zeven gemeentes – Arnhem, Groningen, Aberdeen, Duisburg, Herten, Touraine Vallee de l’Indre en Brussel – komen nu waterstofwagens te rijden. De deelnemers aan het project willen aantonen dat vuilniswagens die op waterstof rijden een goede oplossing zijn voor schoner wegtransport.

Project HECTOR loopt van januari 2019 tot en met januari 2023. De nieuwe wagen wordt op dit moment gemaakt. Naar verwachting zal de vuilniswagen in het tweede kwartaal van 2020 op weg komen.

In Arnhem wordt de hulp ingeschakeld van SUEZ, dat de waterstofwagen faciliteert en daarmee de inzameling van het huisvuilnis verzorgt, en de afdeling Automotive van de HAN, dat de wagen tijdens de pilot technisch in de gaten blijft houden. De financiering komt vanuit het EU-programma Interreg Noord-West Europa.

Koploper

Arnhem is al langere tijd een koploper als het gaat om vervoer met waterstofvoertuigen. Het hoort bij het selecte aantal Nederlandse steden met een waterstoftankstation. Dat station ligt aan de Westervoortsedijk en wordt binnenkort uitgebreid. Ook zijn er de afgelopen jaren in Arnhem al diverse proeven geweest met waterstofbussen.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat en Energie, laat namens de gemeente Arnhem weten blij te zijn met de komst van de huisvuilwagen op waterstof. “Hier in Arnhem zijn we volop bezig met maatregelen voor een schoner en leefbaarder klimaat. Bovendien is de kennis en kunde op het gebied van waterstof in Arnhem volop aanwezig. De komst van deze huisvuilwagen op waterstof bewijst dat Arnhem zich met recht koploper mag noemen in de energietransitie.”

Alle ontwikkelingen rondom waterstof

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp