VSGM

VSGM krijgt geld van de provincie voor slib-innovatie

De provincie Gelderland investeert via Topfonds Gelderland in het bedrijf VSGM uit de gemeente Overbetuwe. Dat ontwikkelde een innovatieve methode voor een circulaire verwerking van slib uit riool- en waterzuivering, waarmee de CO2- en stikstofuitstoot worden beperkt. Doel van de investering, waarvan Oost NL fondsmanager is, is dat de technologie sneller op de Nederlandse markt komt.

Slib is water dat is vervuild met onder andere organisch materiaal, bacteriën, fosfaat, nitraten, oliën en metalen. Met de huidige technieken wordt slib eerst verwerkt in verbrandingsovens en daarna gecomposteerd of gestort. Dat zorgt voor CO2-uitstoot en vervuiling. De technologie van VSGM maakt van het slib een wit poeder, Neutral, dat als grondstof voor de bouwindustrie kan dienen. De CO2- en stikstofuitstoot zijn daarbij vele malen lager. Nederland heeft een groot overschot aan slib, mede omdat milieuregels de huidige manier van verwerken lastig maken.

De provincie investeert nu via fondsmanager Oost NL in de innovatieve techniek. Mladen Filipan van VSGM laat in een persbericht weten blij te zijn. “Met deze financiering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland kan VSGM de techniek introduceren op de Nederlandse markt. Deze investering geeft ons ruimte om de komende maanden met klanten in gesprek te gaan over plaatsing van installaties. Er is nu al veel interesse uit de Nederlandse markt en naar verwachting plaatsen we de eerste commerciële installatie medio 2020 bij een klant.”

Jan van der Meer, gedeputeerde van de provincie Gelderland en onder andere verantwoordelijk voor de energietransitie, is trots op het bedrijf uit Andelst (tussen Nijmegen en Wageningen). “Het bedrijfsleven heeft een belangrijke rol in het verminderen van de CO2-uitstoot. Innovatieve technieken zijn hard nodig om meer duurzame producten te maken. Het is mooi dat dit Gelderse bedrijf deze innovatie heeft ontwikkeld. We ondersteunen dit van harte.”

Meer over Oost NL

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp