HFML-FELIX

Uniek HFML-FELIX bevordert samenwerking tussen wetenschappers

Er wordt flink gebouwd en verbouwd op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het UVB werkt met een omvangrijk bouwprogramma aan een groene, duurzame campus. Maandag 8 juli 2019 werd de nieuwbouw HFML-FELIX die symbool staat voor de verbinding van twee international toonaangevende laboratoria van de Radboud Universiteit, het High Field Magnet Laboratory (HFML) en Free Electron Lasers for Infrared eXperiments (FELIX), officieel geopend.

De opening werd uitgevoerd door minister Van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

HFML-FELIX

Het nieuwe laboratorium dat is ontstaan door de samenvoeging van de twee gebouwen, HFML-FELIX genaamd, is uniek in de wereld en moet de samenwerking tussen wetenschappers stimuleren.

→ Lees ook: Radboud Universiteit hergebruikt sloopafval Thomas van Aquinostraat

Het HFML genereert zeer sterke magneetvelden en FELIX zeer intens infrarood licht. Door beide technieken te combineren ontstaan extreme omstandigheden. Dat schept mogelijkheden voor onderzoek van moleculen en materialen wat nergens anders ter wereld gedaan kan worden. Bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe biomarkers voor medische diagnose, naar de motor voor fotosynthese of naar nieuwe materialen voor energiezuinige dataopslag.

De combinatie is ook voor ons een terra incognita“, aldus Britta Redlich, directeur van FELIX. “Het is heel spannend en we hopen dat we in de toekomst met HFML-FELIX onbegrepen fenomenen kunnen verklaren en nieuwe effecten kunnen opsporen.”

Meer over HFML-FELIX

Ook interessant:

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp