TropIQ dode muggen; Netherlands Centre for One Health

TropIQ onderzoekt manier om muggenziekten drastisch omlaag te brengen

Parel van de regio TropIQ werkt aan een medicijn tegen malaria. Nu onderzoekt het team van TropIQ ook de effecten van medicijnen die huisdieren beschermen tegen teken en vlooien. Als mensen deze medicijnen gebruiken, kunnen ze uitbraken van malaria, Zika en dengue voorkomen.

Verspreiding tegengaan

TropIQ mugDe medicijnen, de zogenoemde isoxazolines, voorkomen niet dat mensen geïnfecteerd raken, maar zorgen er wel voor dat de overbrengers van de ziekte – stekende muggen – snel sterven. Zo wordt verspreiding van virussen snel gestopt of beperkt. Dat is belangrijk omdat honderden miljoenen mensen nog steeds ieder jaar ziek worden door malaria, Zika en andere infectieziekten die via muggen worden overgebracht. Vaccins en geneesmiddelen zijn niet genoeg om het probleem te lijf te gaan.

Robert Sauerwein is wetenschappelijk directeur (CSO) van TropIQ en hoogleraar Medische Parasitologie aan het Radboudumc in Nijmegen. Hij legt uit: “Bestrijding van insectgebonden ziekten berust grotendeels op het gebruik van insecticiden en muskietennetten, maar deze benaderingen zijn niet voldoende om uitbraken te voorkomen. Voor veel ziektes zijn geen vaccins beschikbaar en geneesmiddelen verliezen hun werking door toenemende resistentie.”

Koen Dechering, directeur (CEO) van TropIQ Health Sciences: “Al bij een zeer lage dosis in menselijk bloed doden isoxazolines alle stekende insecten. Eenmalige toediening van het middel aan minder dan een derde van de bevolking kan het aantal ziektegevallen in sommige gevallen tot wel 97 procent  verminderen.”

Internationaal

Het onderzoek, dat mede gesubsidieerd werd door de Bill and Melinda Gates Foundation, is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). TropIQ werkt in dit onderzoek samen met collega’s van onder andere het California Institute for Biomedical Research (Calibr) en het Imperial College in London.

Combinatie van kennisgebieden

TropIQ Health Sciences is een spin-off van het Radboudumc en doet onderzoek naar infectieziekten die door insecten worden overgedragen. Het bedrijf combineert kennis over parasieten en insecten met de nieuwste ontdekkingen op medisch gebied. Door deze combinatie neemt TropIQ een unieke positie in. Hiermee kan het de ontwikkeling van nieuwe medicatie, vaccinaties en maatregelen tegen verspreiding versnellen.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp