IPKW - Laadplein; Circular Economy Awards

Stem mee! Regio Arnhem - Nijmegen en IPKW in top drie Circular Economy Awards

In het voorjaar van 2018 werden zowel de regio Arnhem – Nijmegen als Industriepark Kleefse Waard (IPKW) genomineerd voor de ABN AMRO Circular Economy Awards. Na een spannende voorronde, is 9 oktober bekendgemaakt dat zowel de regio als IPKW in de top drie staan. De winnaars krijgen op 8 november de award voor Beste Circulaire Regio en Beste Circulair Werkgebied uitgereikt.

Iedereen wil meedoen aan de circulaire economie, terwijl het vijf jaar terug vooral kosten en gedoe was

De regio Arnhem – Nijmegen neemt het in de categorie beste circulaire regio op tegen de gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Ooststellingwerf. Bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier maken samen met IPKW kans in de categorie beste circulaire werklocatie.

De publieksstemmen tellen voor vijftig procent mee. U kunt hier stemmen.

Ja, ik wil stemmen

Duurzaamheid zit in onze vezels

De regio Arnhem – Nijmegen ontwikkelt zich tot een living lab van de toekomstbestendige, circulaire economie. Duurzaamheid zit in het DNA. Dit is te zien aan de ijver waarmee inwoners meewerken aan afvalscheiding. Hiermee loopt de regio zelfs voorop en is het doel om in 2020 zeker 75% van het afval te scheiden voor hergebruik binnen bereik.

Duurzaamheid is ook nadrukkelijk te zien in Arnhem, de enige Nederlandse stad waar de duurzame trolleybus rijdt. Er is echter meer. Het Europese traject om dit trolleynetwerk te ontwikkelen tot een Smart Trolley Grid maakt het mogelijk dat de remenergie aangewend kan worden voor elektrische auto’s en fietsen. Duurzaamheid bereikt de regio samen met de inwoners. De verkiezing van Nijmegen tot European Green Capital 2018 door de Europese Commissie wakkert de ontwikkeling en uitvoering van burgerinitiatieven aan.

Rijnlijn trolley

IPKW Beste Circulaire Werklocatie

Ook op het IPKW staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De ambitie van IPKW is om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te zijn. Directeur Kevin Rijke: “Met dat doel werken wij elke dag om het park beter, mooier en groener in te richten. Wij zien IPKW daarbij als één groot proefveld voor duurzaamheid, waar we samen met onze huurders, partners, kennisinstellingen, overheden en stakeholders werken aan een circulaire ambitie.”

Lees hier meer over de duurzame ambities van IPKW

Juryvoorzitter Cees-Jan Pen ziet circulaire economie steeds volwassener worden: “Wat je steeds vaker ziet is dat circulariteit als positionering een aanjaagfunctie heeft voor een gebied. Iedereen wil meedoen aan de circulaire economie, terwijl het vijf jaar terug vooral kosten en gedoe was.”

Circular Economy Awards 2018

De bekendmaking van de winnaars van de ABN AMRO Circular Economy Awards vindt plaats op donderdag 8 november op het BT Event in Rijswijk. De publieksstemmen tellen voor vijftig procent mee. U kunt hier stemmen.

De vakjury bestaande uit lector Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen, voorzitter), Christiaan Kuipers (Urgenda), Guus Mulder (TNO), Gerard Roemers (Metabolic) en Bert Krikke (4thecity) selecteerde de drie werklocaties en de drie regio’s op basis van tien vooraf vastgestelde criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. In totaal maakten 22 regio’s en 21 werklocaties kans op een plek in de finale.

De winnaar van de ABN AMRO Circular Economy Awards 2018 volgen Circulair Friesland en Plug-In-City op, die in 2017 de prijs mee naar huis mochten nemen.

Ja, ik wil stemmen

Inzending Regio Arnhem Nijmegen

Met een speciaal samengestelde brochure moest de de regio aantonen waarom zij dé circulaire regio van Nederland is. De brochure werd door Regio Arnhem Nijmegen aangeboden aan de jury van de Circular Economy Awards. U kunt hem hieronder lezen.

Ook interessant

Circulaire award helpt bij verbinden gemeenten in regio Arnhem – Nijmegen

Industriepark Kleefse Waard Beste Circulaire Werklocatie van Nederland

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp