equigy; slimme laadpalen; Elektrisch laadpunt Oosterbeek; MEGA-E; Elektrisch rijden Gelderland, Global EV Charging Test, Arnhem en Nijmegen energieneutraal, Smart Mobility; eHubs Nijmegen; Open Charge Alliance

TenneT lanceert blokchainplatform Equigy

De Nederlands-Duitse transsportnetbeheerder TenneT, met het hoofdkantoor in Arnhem, slaat de handen ineen met twee Europese collega’s. Ze komen met een grensoverschrijdend blockchainplatform met de naam Equigy. Doel is om consumenten actief te laten worden op de elektriciteitsmarkt. Consumenten met een elektrische auto en een slimme elektriciteitsmeter kunnen daar financieel voordeel uit halen.Tegelijkertijd wordt overcapaciteit op het energienetwerk opgeslagen voor later gebruik.

TenneT zocht voor dit platform de samenwerking met het Zwitserse Swissgrid en het Italiaanse Terna, beide ook transportnetbeheerders, zo kondigt het Arnhemse bedrijf vandaag (donderdag) op haar eigen website aan. Door het nieuwe blockchainplatform kunnen Europese huishoudens en eigenaren van bijvoorbeeld elektrische voertuigen de flexibele capaciteit van hun auto’s en huisbatterijen actief op de energiemarkt aanbieden. Dat moet zorgen voor het einde van de vele schommelingen op het elektriciteitsnet. Deelnemers kunnen geld verdienen aan het handelen in elektriciteit; volgens deskundigen kan dat gaan om honderden euro’s per jaar.

Equigy

Nu de conventionele centrales gaan sluiten zijn wij ons aan het voorbereiden op een toekomst waarin wij grotendeels afhankelijk zijn van consumenten met hun elektrische auto’s, thuisbatterijen en warmtepompen om het net betrouwbaar, duurzaam en kosteneffectief te stabiliseren”, zegt Manon van Beek, de CEO van TenneT. “Om al deze apparaten samen te laten werken aan het balanceren van het net biedt het Equigy-platform een belangrijke technische basis. Met dit platform kunnen gegevens worden uitgewisseld tussen de apparaten, marktpartijen en de netbeheerders. Dit betekent dat iedereen straks kan helpen om de energietransitie te realiseren en er ook nog financieel van kan profiteren.”

De verwachting is dat meer landen zich bij het initiatief aan zullen sluiten. Van Beek juicht internationale samenwerking op het gebied van elektriciteit hoe dan ook toe. “In een gezamenlijke Europese markt zullen wij gezamenlijk oplossingen moeten ontwikkelen. We hebben al dezelfde stopcontacten. Het zou zonde en onnodig duur zijn om verschillende systemen te ontwikkelen. Met het oog op de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de Europese Unie is dit platform één van de innovaties die nodig zijn om ook na het afscheid van fossiele brandstoffen de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen.”

Meer over TenneT

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp