Online events duurzaamheid; TEDxYouth Nijmegen

Organisatie TEDxYouth Nijmegen trappelt van ongeduld

De eerste TEDxYouth-conferentie in Nijmegen is een opmaat naar nog veel meer, als het aan de enthousiaste organisatoren ligt. Vrijdag 18 januari geven vijftien sprekers op de HAN in Nijmegen een TED-talk met het doel om jongeren te inspireren.

Mensen zeiden dat ons dat nooit zou gaan lukken

Medeorganisator Aleksandr Stommels (26) kan bijna niet wachten. Samen met de 29-jarige Stephan Spieker trekt hij de kar. “Vorig jaar hebben we samen meegeholpen met het TEDxYouth-event in Amersfoort”, vertelt Stommels. “We wilden daarna in Nijmegen iets op gaan zetten, als vervolg op de TEDx voor volwassenen die daar in 2013 werd georganiseerd. We kregen weinig reacties en besloten zelf de licentie maar aan te vragen. Mensen zeiden dat ons dat nooit zou gaan lukken, maar september vorig jaar kregen we groen licht van TED uit Amerika om dit te mogen organiseren.”

Snelheid van de toekomst

Een maand na dat groene licht stond alles eigenlijk al helemaal in de steigers, vertelt Stommels trots. Ze kozen voor de titel Velocity of the Future (Snelheid van de toekomst) en de thema’s duurzaamheid, ondernemen en verbinden. Uit honderd aanmeldingen werden, met behulp van een jury, vijftien sprekers gekozen die een TED-talk mogen gaan houden, een korte en toegankelijke presentatie die vooral inspirerend moet zijn. Mensen van 16 tot 30 jaar vormen in Nijmegen de doelgroep.

Het gaat, zoals vaker bij TED-events, niet om zoveel mogelijk bezoekers, maar om de kwaliteit daarvan. Maximaal komen er honderd mensen, inclusief juryleden en genodigden. Belangstellenden voor een ticket moeten via de website van het event eerst een motivatie opsturen.

Superslimme vrouwen

We hebben als organisatie twee wildcards aan sprekers gegeven, buiten de juryleden om. Die waren voor Seren Dalkiran en Kim van Daalen. Twee superslimme vrouwen met lef die vanuit het niets zijn begonnen en die niet alleen denken maar ook heel veel doen.”

Het smaakt allemaal naar meer, zegt Stommels. “Ik heb al mensen gesproken die ons willen helpen om hierna een TEDx-event voor volwassenen in Nijmegen neer te zetten. Wat mij betreft maken we er een jaarlijks terugkerend evenement van.”

Ook interessant

Bert Krikke volgt Rikus Wolbers op als directeur Novio Tech Campus

Aardgasvrije wijken in Nederland: deze rol spelen gemeenten Arnhem, Doesburg, Lingewaard en Nijmegen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp