Provinciale Werkgelegenheid Enquête; Rockstart, Digital Health, ParkinsonNet; Chris Doomernik

Technologie Trolley van Rheden nu ook naar andere gemeenten

In 2016 en 2017 deed de gemeente Rheden samen met zorginstellingen en de HAN een pilot met de Technologie Trolley. Dertig proefpersonen met geheugenproblemen testten verschillende technologische hulpmiddelen. De pilot was zo succesvol dat nu ook in vier andere gemeenten onderzocht wordt hoe de Technologie Trolley ingezet kan worden.

Met de Trolley wilde de gemeente Rheden onderzoeken hoe mensen zo lang mogelijk veilig en zorgeloos thuis kunnen wonen. Daarbij was de vraag: hoe kan techniek hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld als geheugensteuntje, maar ook voor de veiligheid in huis, als dwaal- en valprotectie, en bij het onderhouden van sociale contacten. Zo probeerden de testers een pratende pillendoos, een sleutelvinder, een datumklok en een fototelefoon.

Technologie Trolley

De Technologie Trolley is meer dan een verzameling tools. Deze aanpak regelt ook dat de juiste technologie bij mensen thuis komt en dat mensen worden ondersteund bij de keuze. De tools mogen twee maanden gratis uitgeprobeerd worden. De Trolley zorgt ook voor ondersteuning bij het aanleren en oefenen. Als de technologie niet meer wordt gebruikt wordt deze weer ingenomen (bij uitleen).

Studenten van de HAN, bij het lectoraat Innovatie in de Care, deden de monitoring en effectmetingen.

Meer zelfstandigheid en eigenwaarde

Projectcoördinator Anita Erkelens: “Uit de pilot bleek dat goede ondersteuning heel belangrijk is, per persoon moet je kijken hoe iets het best geoefend of uitgelegd kan worden. Het blijkt dat alle technieken in de toptien heel goed gebruikt zijn en heel positief ervaren werden. We hebben aangetoond dat mensen een stukje zelfstandigheid en eigenwaarde kunnen behouden.”

Uitbreiding

De technieken die samen de Technologie Trolley vormen, blijken dus goed bruikbaar. Daarom komt er nu vervolgonderzoek met steun van ZonMW en Stichting Alzheimer Nederland. Dit vindt de komende vier jaar plaats in de gemeenten Rheden, Doesburg, Arnhem en Overbetuwe.

Centrale vraag is: Kan het gebruik van technologie ouderen in het beginstadium van dementie ondersteunen om langer thuis te blijven wonen? Samen met iedere testpersoon wordt gekeken welk technologie-arrangement voor hem of haar zinvol is. Uiteindelijk is het resultaat een toolkit met instructies en e-learning.

Lees meer

→ tt-rheden.nl

→ zonmw.nl

Tessa, zorgrobotje voor dementerenden

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp