InnoFase, Afvalcentrale in Duiven

Ondernemers InnoFase maken de wereld mooier: ‘Synergiepark vormt de ideale voedingsbodem voor circulair ondernemen’

Synergiepark InnoFase is de ideale vestigingsplaats in Oost-Nederland voor ondernemingen die actief zijn in de circulaire economie. De ideale ligging aan de A12 in Duiven en de goede bereikbaarheid via afrit 27, in combinatie met de uitstekende faciliteiten en de dynamiek van een synergiepark maken van InnoFase een ideale plek voor bedrijven actief in de circulaire economie.

Meer samenwerken dan wij doen, kan niet

Het park heeft een totale omvang van 60 hectare. Er is nog zo’n 14 hectare beschikbaar voor nieuwe bedrijven en is met name bestemd voor bedrijven in de milieucategorieën 4 & 5.

Vier bedrijven, afvalenergiecentrale AVR, Sparkling Biomass, 4Pet Recycling Energie van Hollandsche Bodem, zijn op dit moment de kartrekkers van de circulaire economie op synergiepark InnoFase in Duiven. Ze werken waar mogelijk samen met elkaar en andere ondernemingen op het gebied van duurzame energie, water, afval, grondstoffen en logistiek. Met 4Pet Recycling en AVR in de overtreffende trap. Directeur Hans Kuipers van 4Pet Recycling vertelt over ‘zijn’ bijdrage aan de circulaire economie en de samenwerking op InnoFase. “Heel duidelijk: we proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. Meer samenwerken dan wij doen, kan niet.”

Thuishaven

Innofase DuivenRobert Hageman, operations manager bij afvalenergiecentrale AVR, koestert zijn thuishaven. “InnoFase is uniek. We hebben hier grootschalige elektrainfrastructuur, er liggen grote kabels naar de verdeelstations, er is een grote hoeveelheid afvalwater beschikbaar bij het waterschap. Warmte, stroom, biogas en biomassa is voorhanden. Dat kunnen bedrijven allemaal tegen lagere kosten inkopen. InnoFase is een perfecte voedingsbodem voor circulair ondernemen en biedt een ideaal vestigingsklimaat voor maakbedrijven in de hoogste milieusector.”

Net als AVR gaat ook Sparkling Biomass stroom en elektriciteit produceren op InnoFase. Het bedrijf kiest op de voormalige Topell-locatie voor een bestaande technologie met nieuwe toepassingen. De bouw van de biomassacentrale start naar verwachting in het najaar; medio 2020 moet de fabriek klaar zijn. Buurman Bruins & Kwast levert straks het houtafval voor de biomassacentrale. De elektriciteit wordt voor een belangrijk deel aan het openbare netwerk geleverd, de warmte wordt op locatie gebruikt. Peter Jansen doet een oproep aan alle productiebedrijven die actief zijn in de procesindustrie en de circulaire economie omarmen: ”Wij hopen op buren waar we reststoffen mee kunnen uitwisselen. Hier liggen veel kansen, logistiek is InnoFase ook interessant.”

Overheid

Alle vier loven ze de rol van de gemeente Duiven als het gaat om het sturen, stimuleren en faciliteren van circulair ondernemen op hun synergiepark. Hans Kuipers, directeur 4Pet Recycling: “Om het koelwater aan te leveren hadden we een vergunning van de gemeente en van het waterschap nodig.  Zowel de gemeente als het waterschap pikt dat dan heel snel op.”

Burgemeester Rik de Lange en Gemma Tiedink, wethouder duurzaamheid/circulaire economie genieten van de bedrijvigheid op InnoFase. “InnoFase is ons regionaal visitekaartje voor de circulaire economie! De samenwerking tussen de bedrijven op InnoFase brengt een duurzame samenleving dichterbij, leidt tot innovatie en draagt tegelijkertijd bij aan betere bedrijfsresultaten: win-win-win”, aldus Rik de Lange. “Bedrijven op InnoFase laten zien dat circulariteit veel oplevert, ze zijn daarmee ook een inspiratiebron voor andere bedrijven in de gemeente Duiven,” voegt Gemma Tiedink toe.

Meer lezen over de circulaire samenwerking van AVR, Sparkling Biomass, 4Pet Recycling en Energie van Hollandsche? Lees het hele artikel hier:

Lees het artikel hier

Voor meer informatie over synergiepark InnoFase en/of vestigingsmogelijkheden kunt u contact opnemen met Jeroen Smits, projectleider, 0316-279111, j.smits@1stroom.nl

Ook interessant

Waar komt het circulaire succes van InnoFase en de regio vandaan?

InnoFase houdt Circulair Economy Award in de regio

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp