GreenMetric Ranking 2020; SustainaBul 2019; WUR Energy Alliance; insecten eten, WUR Wageningen University Klimaatakkoord; Keuzegids 2019, universiteit ranking, Unilever verhuist

WUR eerste, VHL tweede duurzaamste opleidingsinstituut van Nederland

De regio heeft uitermate goed gescoord bij de bekendmaking van de ranglijst SustainaBul 2019 voor duurzame hogescholen en universiteiten. Wageningen University & Research (WUR) kreeg de eerste plek toebedeeld. De hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) eindigde op een eervolle tweede plek en mag zich opnieuw de duurzaamste hogeschool van Nederland noemen.

De SustainaBul werd dit jaar voor de zevende keer bekendgemaakt. Met de ranglijst probeert organisator Studenten voor Morgen een verdere verduurzaming in het Hoger Onderwijs voor elkaar te krijgen. Het probeert de deelnemende instellingen te prikkelen met de competitie, maar zet ook in op het delen van kennis.

Een jury, bestaande uit vijftien studenten, beoordeelde de zeven hogescholen en tien universiteiten die meededen aan SustainaBul 2019 op de integratie van duurzaamheid in de onderdelen onderwijs, bedrijfsvoering en onderzoek en op het integrale beleid. Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen WUR en VHL maar één punt. Eindhoven University of Technology werd derde, maar kreeg wel de prijs voor de best practice. In dat klassement werd WUR tweede.

Duurzame innovatie

Lector Rik Eweg van Van Hall Larenstein vertelde aan het begin van dit jaar op onze website wat zijn school voor elkaar wil krijgen. “Het is een uitdaging om in de toekomst voldoende, gezond en veilig voedsel te kunnen produceren voor consumenten in steden”, beschreef hij.

Met mogelijke oplossingen houd ik me vanuit mijn lectoraat bezig. We doen met studenten volop onderzoek in NEXTgarden. Hier liggen kansen om de stap te maken naar tuinbouw 3.0. Bijvoorbeeld met het onderzoek naar waterlinzen als eiwitbron voor het voedsel van de toekomst. Dit is baanbrekend onderzoek dat grote internationale impact kan hebben. Daarnaast zijn we dit jaar gestart met onderzoek naar de teelt van exotische kruiden, zoals kurkuma en peper, in Nederlandse kassen.” Hij sloot zijn betoog af met de zin: “Want échte duurzame innovatie komt van jonge mensen, zoals onze studenten, alumni en ondernemers.”

Meer over de WUR en VHL

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp