Subsidieoverzicht, Digitale werkplaats; AI Coalitie; subsidies eerste kwartaal 2021

Interessante subsidiemogelijkheden voor innovaties (eerste kwartaal 2020)

Voor bedrijven, overheden en ook individuen zijn er subsidiepotjes beschikbaar. Soms broodnodig bij innovatieve projecten, soms een mooie aanvulling. Zoals we dat elk kwartaal doen, hebben we ook nu vijf subsidiemogelijkheden op een rijtje gezet.

CO2-uitstoot terugdringen

Ondernemers uit Oost-Nederland met een innovatief idee om de CO2-uitstoot terug te dringen, kunnen mogelijk aanspraak maken op een forse Europese subsidie. Het subsidieprogramma OP Oost nodigt ze uit om een voorstel in te dienen. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld verbeterde isolatie, het hergebruik van grondstoffen en mineralen, het vervangen van fossiele door biologische grondstoffen of nieuwe vormen van schone energie.

De subsidie kan alleen worden aangevraagd door samenwerkingsverbanden van minimaal drie organisaties, waarvan tenminste één mkb’er uit Gelderland of Overijssel. Het gaat om serieuze bedragen: minimaal 350 duizend en maximaal 2 miljoen euro. Het voorstel indienen kan tot en met 31 maart 2020 via het EFRO-webportaal.

Groeiversneller 2020

​De Groeiversneller, het ondersteuningsprogramma voor groeiende Gelderse mkb-ondernemers van Oost NL en de provincie Gelderland, ontwikkelt zich in 2020 verder door. Er komt meer focus op de maatschappelijke uitdagingen die Oost NL heeft geformuleerd zoals de ontwikkeling van duurzame energie en CO2-reductie, de ontwikkeling van een betere gezondheidszorg en betere voeding. Ook worden ondernemers geholpen met het maken van het groeiplan.

Het doel voor 2020 is om vijfhonderd Gelderse bedrijven te helpen, waarvan tweehonderd met een voucher​, zo geeft Oost NL aan. Een groeiplan indienen kan via deze site.

Duurzame vrachtwagens

Gelderse bedrijven die een duurzame vrachtauto willen kopen of leasen kunnen via de provincie een subsidie aanvragen. Het gaat om CNG-, elektrische LNG- of waterstofvrachtauto’s. Voor een CNG- of LNG-vrachtauto tot 7,5 ton is 8.000 euro beschikbaar. Een elektrische vrachtauto tot 7,5 ton geeft 4.000 euro subsidie. Wie een elektrische of waterstofvrachtauto wil maakt mogelijk aanspraak op 27.000 euro.

Aanvragen kan tot eind 2022. Bedrijven kunnen maximaal voor zeven vrachtauto’s subsidie aanvragen. Andere regels en voorwaarden en informatie over het aanvragen is hier te vinden.

Toezicht op energiebesparing

Een subsidie voor gemeenten die toezien of bedrijven energiebesparende maatregelen nemen die ze vanwege het Activiteitenbesluit milieubeheer moeten nemen. De provincie stelt vierhonderd euro beschikbaar per energieverbruiker waar gemeenten dit jaar toezicht op uitoefenen. In totaal is er 800.000 euro beschikbaar.

Aanvragen kan tot het einde van dit jaar. Meer informatie, ook over de manier van aanvragen, staat op de website van de provincie.

Rapport duurzaam goederenvervoer

Bedrijven die over de weg goederen vervoeren en dat duurzamer willen doen kunnen kiezen voor het opstellen van een rapport. Als ze dat doen maken ze aanspraak op subsidie van de provincie. Uiteraard moet het dan wel gebeuren door een ervaren deskundige, zonder link met het bedrijf. Het rapport moet alternatieven geven om het wagenpark te verduurzamen.

Vervoerders of verladers met een vestiging in de provincie Gelderland maken daar aanspraak op. Zij krijgen dan een vast bedrag van 3.000 euro. In totaal is er 200.000 euro beschikbaar. Aanvragen kan tot het eind van 2022. Meer informatie staat hier.

Europa: Active & Assisted Living (AAL)

Op 7 februari 2020 is een nieuwe subsidieronde van het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) opengesteld. Het thema van de subsidieronde is ‘Healthy Ageing with the Support of Digital Solutions‘. De AAL Call 2020 staat open voor (internationale) samenwerkingsprojecten gericht op het ontwikkelen, evalueren en op de markt brengen van ICT-oplossingen voor ouderen en hun omgeving. Daarnaast biedt de subsidieoproep de mogelijkheid om ‘kleine samenwerkingsprojecten’ in te dienen, die gericht zijn op onder andere het verkennen van nieuwe ideeën en concepten, het ontwikkelen van nieuwe methodieken en het betrekken van nieuwe stakeholders.
De deadline voor indiening van projectvoorstellen is 22 mei 2020.

Heb je een idee, en zoek je partners? Neem contact op met Bureau Brussel via arnout.smit@arnhemnijmegen.eu of direct met ZonMw zelf.

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp