keuzegids 2020; internationaal, studentenaantal, campus Wageningen, Google Ad Grants

Studentenaantal groeit, buitenlandse afstudeerders aanwinst voor de regio

Het aantal studenten in de regio groeit flink. De Radboud Universiteit (RU) schreef dit jaar ruim 22.000 studenten in en Wageningen University & Research (WUR) over de 12.000. Ook het aantal buitenlandse studenten neemt toe en een belangrijk deel daarvan blijft wonen en werken in de regio.

Buitenlandse studenten die blijven

Het aantal buitenlandse studenten nam de afgelopen jaren toe met maar liefst 60 procent. Er worden steeds meer bachelor-opleidingen aangeboden in het Engels. Ook is de toelatingsprocedure verbeterd. Hoorden de studenten uit het buitenland voorheen pas na zes tot acht weken of ze waren toegelaten met hun buitenlandse vooropleiding, nu is dat nog maar vijftien dagen.

Het merendeel van de buitenlandse studenten aan de Radboud komt uit Duitsland (1.268). Op ruime afstand volgen Italië (73), Griekenland (66), Spanje (57), Roemenië (52), Bulgarije (49), India (37), Litouwen (37), China (36), Turkije (36), Vietnam (36). In totaal heeft de Radboud Universiteit studenten van 97 verschillende nationaliteiten.

Toename kenniswerkers

Het blijkt dat 22 procent van deze groeiende groep buitenlandse studenten in Nederland blijft wonen. Als er zes tot zeven procent van hen na afstuderen hier blijft wonen, verdient Nederland het geld dat in hun studie is gestoken alweer terug. Kennis wordt steeds belangrijker in de economie. Ook in onze regio is het zaak om buitenlands talent aan te trekken en te houden. Kennisintensieve bedrijven vestigen zich namelijk graag waar veel aanbod is van hoger opgeleiden.

Lees ook: Tien procent Nijmeegse internationale alumni richt eigen bedrijf op

Internationale studenten zijn belangrijk voor ons land”, stelt Freddy Weima, directeur van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. “Omdat ze via de international classroom bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs. Maar dus ook economisch, omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan onze kenniseconomie en schatkist. Dat vraagt dan wel om goede randvoorwaarden en een sterkere gezamenlijke inzet om talent hier ook echt te houden”.

Studenten in richtingen waarvoor op de arbeidsmarkt tekorten bestaan blijven relatief vaak. Zo blijven er uit technische studies veel internationale talenten in Nederland wonen (41 procent op universiteiten). Ook afgestudeerden in onderwijs, gezondheidszorg en natuur blijven vaker dan gemiddeld.

Ook interessant

Op zoek naar technisch talent? Kijk over de grens!

Ben Geerdink: ‘Onze studenten zijn nu keihard nodig’

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp