Wageningen Data Competence Center; digital twins; WUR Campus Wageningen Universiteit WUR 100 jaar GreenMetric ranking WUR beste universiteit Nederland, Foods Innovation Center; Seminar Agroproductie in een Circulaire en Biobased Economie, windmolens en zeewier, groene universiteiten; Start-up Wageningen

In kaart gebracht: het Wageningse landschap rond start-ups

Noem het incubators of start-up-programma’s, feit is dat er veel initiatieven zijn om beginnende ondernemers te helpen en met elkaar te verbinden. Eerder schreven we al over dat ecosysteem in de regio’s Nijmegen en Arnhem. Nu is Wageningen aan de beurt, waar de Wageningen University & Research (WUR) uiteraard een grote rol speel.

StartHub Wageningen

Bijna vijf jaar geleden zag StartHub Wageningen het levenslicht met als doel om de ondernemersgeest aan te wakkeren bij studenten van WUR, maar ook bij net afgestudeerden en PHD’ers. Het initiatief is er niet alleen vóór studenten, maar ook gedeeltelijk ook dóór studenten. Nina Kosten is voorzitter van het Student Board en ze heeft, net als haar drie bestuursgenoten, haar studie een jaar stopgezet voor de functie. “Wij staan natuurlijk dichtbij de doelgroep en snappen hun wensen en verwachtingen. Maar er is hier ook een aantal mensen in vaste dienst.”

Ons doel is dat studenten eerst geïnspireerd worden en daarna eventueel hulp krijgen bij de vormgeving en de realisatie van hun plan

Bij StartHub Wageningen, ooit mede-opgericht door incubator StartLife, hebben ongeveer twintig startende bedrijven kantoorruimte. Daarnaast maakt een vrijwel even grote groep start-ups regelmatig gebruik van de aanwezige kennis. Ook zijn er veel studenten, ongeveer honderd per jaar, die nog geen ondernemer zijn, maar die wel naar workshops of netwerkborrels komen. Kosten: “We willen hier uiteraard start-ups creëren, maar ons doel is breder. Los van het curriculum van de universiteit geven we hier ondernemerschapsonderwijs. Studenten bouwen competenties op die waardevol zijn, ook als ze nooit zelf een start-up beginnen.”

Woensdag is de belangrijkste dag van de week. “In de middag zijn er experts van partners zoals Rabobank, Unilever of BDO aanwezig. Studenten kunnen hen op een laagdrempelige manier vragen stellen. Woensdagavond is de netwerkborrel. Dan komen bedrijven, experts, onderzoekers en studenten samen, wederom in een informele sfeer.”

Ook is er de mogelijkheid tot één-op-één coaching in samenwerking met StartLife. Daarnaast zijn er leningen beschikbaar voor start-ups met een goed bestedingsplan. “Ons doel is dat studenten eerst geïnspireerd worden en daarna eventueel hulp krijgen bij de vormgeving en de realisatie van hun plan. Dat kan doorlopen tot en met het moment dat ze ‘investor ready’ zijn.”

StartLife

StartLife begeleidt al vijftien jaar start-ups. Ook bij hen is er een duidelijke link met de universiteit, al is die minder sterk dan in de beginjaren. De focus ligt op ondernemers in de sectoren food en agro.

We merken steeds weer hoe krachtig het landschap van start-ups in onze sectoren hier is

Start-ups komen niet per se uit de regio Wageningen, legt directeur Jan Meiling uit. “We kregen vanwege ons netwerk in food en agro op een gegeven moment vanzelf interesse van ondernemers uit heel Nederland. In 2012 hebben we de programma’s daarom ook opengesteld voor bedrijven buiten de regio. Zelfs de fondsen vanuit de provincie Gelderland zijn beschikbaar voor bedrijven uit heel Nederland, mits zij iets voor de regio en ons ecosystemen kunnen betekenen. Dat blijkt heel goed te werken.”

Door de jaren heen ondersteunde StartLife 250 start-ups. “We begeleiden vanaf de ideefase tot ongeveer het moment van de eerste serieuze financieringsronde. Het gaat altijd om kapitaal- en kennisintensieve ondernemingen die echt innovatief zijn. We maken sterke keuzes bij de selectie, zeggen vaak ‘nee’.”

Begeleiding gebeurt op allerlei vlakken. “Het is maatwerk, bij iedereen gaat het anders. Een deel is coaching door een vaste accountmanager. Er bestaat ook een accelarator-programma, waarin bedrijven in drie maanden tijd door intensieve begeleiding een boost krijgen. Ook is er de mogelijkheid om via drie stappen in aanmerking te komen voor een eerste lening van 100.000 euro.”

Daarnaast organiseert StartLife veel evenementen. “Sommigen voor ondernemende studenten, anderen voor Nederlandse start-ups. En naar ons event F&ANext, dat we in mei weer – samen met de Rabobank, de universiteit en Anterra Capital – organiseren, komen investeerders, bedrijven en start-ups uit ongeveer 25 verschillende landen. Daar merken we steeds weer hoe krachtig het landschap van start-ups in onze sectoren hier is.”

Blue Ocean Xlerator

Dan is er ook nog de nieuwe private incubator BOX (Blue Ocean Xlerator). Het plan is om met een groep ondernemers samen te investeren in duurzame innovaties die het in zich hebben om de wereld beter te maken. Voor ondernemers, door ondernemers, is het motto. Ook hier ligt de focus op de sectoren agro, food en life sciences. Begeleiding bestaat met name uit het netwerk van kennispartners en financiële investeringen.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp