MRI SPL Medical

Nijmeegse SPL Medical wil met contrastvloeistof uitzaaiingen sneller aantonen

Het bedrijf SPL Medical, gevestigd op de Nijmeegse Novio Tech Campus, gaat van start met een internationale registratiestudie, zo meldt de website van het Radboudumc. De studie moet leiden tot de marktintroductie van de vloeistof ferrotran. Die maakt uitzaaiingen in de lymfeklieren heel goed zichtbaar op de MRI.

De contrastvloeistof ferrotran is een product van de Radboudumc-spin-off SPL Medical. Het bestaat uit nano-ijzerdeeltjes, die normale lymfeklieren op een MRI zwart maken, terwijl afwijkende kliertjes wit kleuren. Door dat contrast zijn zelfs uitzaaiingen van kleiner dan twee millimeter in beeld te brengen. Met gebruikelijke technieken kan dat pas vanaf vier tot zes millimeter, zegt het Radboudumc.

Gerichte bestraling

Die grote nauwkeurigheid maakt behandeling bij diverse soorten van kanker al in een vroege fase mogelijk, waaronder gerichte bestraling. Minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing zijn het einddoel. SPL Medical borduurt voort op de eerste versie van het product, die ruim twintig jaar geleden in de Verenigde Staten werd ontwikkeld. Jelle Barentsz, hoogleraar functionele beeldvorming van het Radboudumc, haalde de rechten naar Nijmegen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar ferrotran, dat ook in wetenschappelijke bladen is gepubliceerd. In bijzondere gevallen is het middel ook al gebruikt. Voor officiële goedkeuring en marktintroductie is echter eerst een klinische registratiestudie nodig. Die gaat nu dus van start. Het onderzoek vindt plaats in tien ziekenhuizen in Duitsland, Zwitserland en Nederland, waaronder het Radboudumc. In totaal worden 180 patiënten onderzocht.

Meer over Radboudumc

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp