Sensfix

Digitaliseerder van onderhoudsprocessen Sensfix serieus aan het opschalen

Start-up Sensfix, gevestigd op IPKW, werd na diverse voorrondes in Europa geselecteerd voor het  Startupbootcamp Scale in San Fransico. Twee maanden geleden vertrokken ze om voor de eerste keer deel te nemen aan de sessies en om investeringen aan te trekken. Na winst van de bootcamp zelf, staan in Nederland de eerste grote projecten al voor de deur.

In Nederland heb je eigenlijk geen equivalent van zo’n stimulerende omgeving en directe toegang tot dit type durfinvesteerders.

Silicon Valley, een andere cultuur

Uit honderden bedrijven van over de hele wereld werd Sensfix na drie selectieronden in Warschau, Amsterdam en Istanbul uitgekozen om deel te nemen aan de Startup bootcamp Scale in San Fransico. Mede-oprichter Henk de Hartog: “Afgelopen november richtten Balaji Renukumar en ik Sensfix op na deelname aan het Rockstart Smart Energy Program. Op IPKW werd de werkmaatschappij Sensfix Nederland gevestigd. Sensfix is een spin-out met wortels in India. We waren net bezig met de vraag: wat zijn we nu, hoe gaan we groeien, toen wij geselecteerd werden voor het Startupbootcamp Scale San Francisco.

De prijs, het Startupbootcamp Scale San Francisco, bestaat uit mentoring, masterclasses, een gratis kantoor en toegang tot een belangrijk netwerk. “En nu kunnen we dan netwerken in Silicon Valley, het hart van de ICT. Daar kun je grote investeerders in persoon ontmoeten, heel bijzonder en heel anders dan de Europese netwerk-cultuur. In Nederland heb je eigenlijk geen equivalent van zo’n stimulerende omgeving en directe toegang tot dit type durfinvesteerders”, legt De Hartog het belang van de prijs uit.

IPKW als vestigingsplaats en als klant

Sensfix gaat met de nieuwe investeringen, die het nu in San Francisco aan het verwerven is, de eerste grote projecten in Nederland bekostigen. Zo is De Hartog in gesprek met Kevin Rijke, directeur van IPKW. Inzet is om het product van Sensfix, Sensfix Platform, op deze industriële hotspot te gebruiken als showcase voor alle processen, waaronder de energiebalans. De Hartog: “IPKW is geïnteresseerd in ons systeem, dat is natuurlijk een prachtige klant. Het IPKW heeft de juiste uitstraling, is innovatief en vooruitstrevend.”

Daarnaast is er een voucher verstrekt door The Economic Board om het draagvlak van de omgeving voor het beoogde Energy Island Gelderland te onderzoeken. Ook andere contacten zijn inmiddels gelegd.

Automatisering door Internet of Things (IoT) en data-analyse

Sensfix digitaliseert werkprocessen bij onderhoudsbedrijven. In eerste instantie gaat het daarbij om de core business van klanten: het onderhoud. Dit gebeurt in India al aan grote systemen, zoals netwerken van energiebedrijven en de openbare verlichting. Juist het beheer en onderhoud van gebouwen, liften, verwarmingsketels en andere apparaten kan drastisch verbeterd worden.

Eerst verzamelt het IoT-platform van Sensfix data en analyseert hoe de werkprocessen bij de klant lopen. De faalkosten (zeven tot elf procent gemiddeld) kunnen vervolgens bijna altijd gehalveerd worden, bijvoorbeeld doordat monteurs altijd de juiste spullen bij zich hebben en niet op en neer hoeven te rijden omdat ze niet de juiste onderdelen bij zich hebben. Vervolgens zorgt het IoT-platform voor automatische detectie en rapportage van problemen aan de eigenaar. Dan stuurt het systeem zelf het dichtstbijzijnde personeel voor reparatie.

Ook preventief onderhoud is veel beter in te stellen door de verzamelde data. Daarmee kun je bijvoorbeeld voorspellen wanneer bepaalde onderdelen problemen gaan geven en deze vervangen vóórdat er iets stuk gaat. Naast het onderhoudswerk zelf, worden ook opdrachtverstrekking, facturering en magazijnbeheer automatisch geregeld. De kosten van deze processen dalen vaak met meer dan dertig procent.

Lees meer op de website van Sensfix

Ook interessant

BESE-products wint tiende Jan Terlouw Innovatieprijs

The Future of Us – Goes Digital op vrijdag 11 september

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp