trolley zonder bovenleiding; Smart Trolley Grid; citymarketing, CleanMobilEnergy; energietransitie Arnhem

Gemeente Arnhem trekker CleanMobilEnergy

Het project CleanMobilEnergy (CME) gaat onder leiding van de gemeente Arnhem met behulp van een Interreg North-West Europe-subsidie onderzoeken welke technieken er nodig zijn om opgewekte schone energie op te slaan en direct lokaal te gebruiken. Op deze manier moet groene energie efficiënter ingezet worden. De looptijd van het project is van september 2017 tot en met maart 2021.

Europese subsidie

In CleanMobilEnergy wordt €4,3 miljoen geïnvesteerd. Met het project wordt er ingespeeld op een hiaat in de markt van schone energie: op het moment van opwekken van zon- en windenergie kan de vraag naar energie op het energienetwerk laag zijn. Vice versa geldt voor elektrische vervoerders zoals auto’s, schepen en bussen, die meer betalen voor deze energie op het moment dat ze het nodig hebben. Door dit op elkaar af te stemmen en de energie lokaal vast te houden, wordt de energie efficiënter benut.

De gemeente Arnhem is de trekker van het project CleanMobilEnergy, waarin het onder andere samenwerkt met Transport for Londen (United Kingdom), TNO (Nederland) en het Luxembourg Institute for Science and Technology (Luxemburg). Het project moet ook aantoonbaar maken dat de techniek in meer Europese steden toe te passen valt.

New energy made

Het project past binnen de doelstellingen van New energy made 2015 – 2020, waarmee Arnhem kiest voor een focus op duurzame energie. Onlangs maakte Arnhem onder meer bekend om vanaf 2019 diesels van voor 2014 te gaan weren.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp