Foodvalley champions 2020; opleiding Food Aeres, The Sustainability Consortium Food NL, voeding, verspilling, blockchain Food&Businesspark

WUR, Rabobank en bedrijven samen tegen voedselverspilling

Op 20 maart lanceerde Taskforce Circular Economy in Food het nationaal programma: Samen tegen Voedselverspilling. Het initiatief wordt breed gedragen door een groot aantal bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid.

Nederland voorop

Voedselverspilling in Nederland met de helft verminderen voor 2030, dat is het doel. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit steunt deze plannen met 7 miljoen euro voor de komende vier jaar. Nederland wil hiermee een Europese koplopersrol pakken bij het United Nations Sustainable Development Goal 12.3. Daarvoor is het belangrijk dat de hele voedselketen gaat samenwerken aan een circulair ecosysteem op het gebied van voedsel.

Kijk hier wie er allemaal meedoen

Wat gaat er gebeuren?

Maar liefst 2,55 miljoen ton gooiden we weg in 2015. Dat is gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon. Hoe gaat de Taskforce hier verandering in brengen? Ten eerste wordt er een monitoringsyseem opgezet om beter in kaart te brengen wat er waar verspild wordt. Daarnaast gaan alle deelnemers hun krachten bundelen om het ingewikkelde ecosysteem te verbeteren met hun gezamenlijke kennis en energie. Ook is het van cruciaal belang gedragsverandering te bereiken bij de Nederlandse consument, want het meeste eten wordt thuis weggegooid. Tenslotte kunnen nieuwe wetten en regels het proces makkelijker of mogelijk maken.

Bekijk hier de agenda van het initiatief (PDF)

Uitnodiging aan bedrijven om mee te doen

U kunt zich met uw onderneming aansluiten bij de Taskforce. Bent u benieuwd hoe u mee kunt doen? U kunt contact opnemen met het secretariaat van de Taskforce Circular Economy in Food. Ook kunt u websites bekijken van initiatieven waar ondernemers samenwerken tegen voedselverspilling: Verspilling is verrukkelijk en Food Waste Community.

Neem contact op met het secretariaat van de Taskforce
Verspilling is verrukkelijk
Food Waste Community
Ga naar de website van de Taskforce

Ook interessant

WUR ziet groeiend momentum rond voedselverspilling, maar geen afname

Rens Buchwaldt: “Coronacrisis laat zien dat we flexibele voedselsystemen nodig hebben”

Jumbo richt eerste verspillingsschap in in Wageningen

Food Value wordt dé tool voor lokale voedselketens

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp