RVN@HUB Beuningen

RvN@HUB moet broeinest voor innovatie worden

De nieuwe RvN@HUB in Beuningen, die 1 november 2018 geopend is, moet zorgen voor samenwerkende ondernemers, studenten, overheden en burgers. Als het aan RvN@ ligt wordt de plek een broeinest waar aan nieuwe innovaties, ondernemersvraagstukken en maatschappelijke uitdagingen gewerkt gaat worden.
De hub in Beuningen komt op de plek die nu het Zolderpark heet. De Movements Group, een IT-bedrijf dat veel projecten doet met een maatschappelijke thema, is daar al gevestigd en gaat de hub beheren. RvN@ faciliteert de plek. “Er is ruimte voor ondernemers om zich op deze plek te vestigen, maar de hub is eerder bedoeld als een landingsplek voor combinaties van organisaties. Zij kunnen daar perfect samenwerken”, zegt Martijn de Haas van RvN@.

Bob de Bot

De Haas spreekt over een innovatieplek waar crossovers elkaar tegenkomen. Vanuit verschillende invalshoeken wordt aan projecten gewerkt die meestal een maatschappelijk doel zullen hebben, maar die ook commercieel haalbaar zijn. Een heel concreet voorbeeld daarvan is Bob de Bot. Dat Beuningse initiatief won onlangs de MKB Innovatie Top 100 publieksprijs. Bob is een chatbot die als doel heeft om eenzaamheid bij ouderen te verminderen. De Haas: “Een groep ouderen in Beuningen gaat voor het eerst met Bob de Bot aan de slag en daarom krijgen de ondernemers achter het initiatief nu een plek in deze hub.” Tijdens de opening van de RvN@HUB verstuurt gedeputeerde Bea Schouten de eerste zogeheten ‘Hallo Bob’ en gaat Bob de Bot officieel van start.

“Naar schatting zijn er ruim 1,5 miljoen mensen ernstig eenzaam in Nederland. Wij willen er met behulp van Bob de Bot voor zorgen dat er aan het eind van 2020 één miljoen minder eenzame mensen zijn”, zegt Ronny Hendrikx, bedenker van Bob de Bot. “Een mooie, maar zware uitdaging.”

Lees hier ons interview met de bedenkers van Bob de Bot

Een ander project in de RvN@HUB gaat zich bezighouden met het benutten van de warmte van zonne-energie. Onderwerpen waar aan gewerkt zal worden zullen in eerste instantie op het vlak van health, ICT en energie liggen, maar dat is geen harde eis, licht De Haas toe. Voorbeelden van mogelijke uitdagingen zijn de zorg voor ouderen, het reduceren van afvalverspilling, betere matching op de arbeidsmarkt, grotere slagingskansen voor startende ondernemers en de transitie van een lineaire naar een circulaire economie.

Meer gemeentes

De RvN@HUB in Beuningen is de eerste officiële hub van RvN@, maar zeker niet de laatste, weet De Haas zeker. “Het is de bedoeling dat we in elk van de zeven gemeentes van het Rijk van Nijmegen een hub krijgen. Onder andere in Wijchen zijn er al ontwikkelingen in die richting.”

De opening van de RvN@HUB start vandaag 1 november om 16.00 uur op Mauritsplein 1 te Beuningen. Er zijn meerdere ‘Ondernemers van het Jaar’ uit Beuningen aanwezig die hun successen gaan delen. Studenten doen tegelijkertijd mee aan een hackathon. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Meer informatie is te vinden op de website rvnhub.nl.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp