RoboSculpt

Eerste autonome operatierobot wordt getest in Nijmegen

Is het mogelijk om het wegfrezen van het bot voor operaties van schedelbasistumoren uit te besteden aan een robot?, was een dilemma waar Dirk Kunst,  kno-arts en schedelbasischirurg van het Radboudumc en MUMC+, al een poos mee rond liep. “Zeven jaar geleden stapte ik met deze vraag naar de TU Eindhoven. Zij waren meteen enthousiast.” Dit heeft geresulteerd in een robot die het uitboren van een gat in de schedelbasis kan uitvoeren. Inmiddels is de RoboSculpt klaar om te testen.

De RoboSculpt kan het boren en frezen in ongeveer twintig minuten uitvoeren. Daardoor herstelt de patiënt sneller en zullen er minder complicaties zijn.

RoboSculpt

Dirk Kunst, kno-arts en schedelbasischirurg van het Radboudumc en MUMC+

Om toegang te creëren tot de tumor moet er vaak veel schedelbot worden weggeboord en –gefreesd. Een complexe taak die opperste concentratie vergt, omdat zich in dat gebied rondom het oor verschillende bloedvaten, de aangezichtszenuw en het slakkenhuis bevinden. Het zicht wordt daarbij meestal belemmerd door botvijlsel en bloed, waardoor er complicaties kunnen optreden.

Soms ben ik twee tot drie uur bezig om bot laag voor laag weg te frezen voordat ik de tumor kan opereren, het moeilijkste stuk van de operatie”, vertelt Dirk Kunst. “Aangezien zo’n operatie regelmatig plaatsvindt, vroeg ik me af of dat niet anders kan.”

Zoeken naar verbeteringen met TU Eindhoven

In zijn zoektocht naar verbeteringen is Dirk naar de TU Eindhoven gestapt. Op dat moment was er mondiaal nog geen enkele autonome operatierobot. Bij de TU kwam Dirk in contact met Jordan Bos, die inmiddels is gepromoveerd op de robotarm. Hij woonde diverse operaties van Kunst bij en heeft op basis van technische oplossingsrichtingen de RoboSculpt ontwikkeld.

Jaarlijks komen er 300 nieuwe patiënten met schedelbasispathologie (waaronder tumoren) naar Nijmegen

Deze robotarm, die een boorapparaat vasthoudt, wordt gekoppeld aan beelden van de patiënt die zijn gemaakt met een CT-scanner, die in 3D de schedel met alle structuren in kaart brengt. Daardoor kan de robot, met zeven bewegingsassen, daar tijdens de operatie tussendoor frezen. “Vooraf geef ik op CT-beelden van de schedel van de patiënt nauwkeurig aan welk stuk bot de robot moet weghalen. Nadat ik heb gecheckt of alles klopt kan het boren beginnen.”

Kwalitatief betere en efficiëntere operatie

De robot levert straks een kwalitatief betere en efficiëntere operatie op. Dankzij de inzet van de robot kunnen we de ingreep verkorten en nauwkeuriger werken. De RoboSculpt kan het boren en frezen in ongeveer twintig minuten uitvoeren. Daardoor herstelt de patiënt sneller en zullen er minder complicaties zijn.”

Moeilijker te meten, maar zeker aanwezig is ook de winst voor de chirurg, volgens Kunst. “In de praktijk begin ik door het boren en frezen vaak met minder energie en gevoelloze vingers aan het tweede deel operatie. Ik hoop dat we daar definitief verandering in kunnen aanbrengen met de RoboSculpt.”

Poppetjes

Op de vraag welke invloed de omgeving heeft gehad op deze ontwikkeling antwoordt Kunst tweeledig. “Aan de ene kant hangt het aan poppetjes. Ik heb veel interesse in techniek en vond dit iets moois om op te pakken. Maar het feit dat we hier in het Radboudumc een, door het ministerie erkend, Expertisecentrum Schedelbasispathologie hebben speelt ook een grote rol.”

Jaarlijks komen er 300 nieuwe patiënten met schedelbasispathologie (waaronder tumoren) naar Nijmegen, waardoor het centrum zich steeds verder kan specialiseren en er veel ruimte is voor onderzoek. Bevindingen en ontwikkelingen worden gedeeld met het schedelbasiscentrum in Maastricht waarmee het Radboudumc een samenwerkingsverband heeft.

Als de resultaten goed zijn dan zal de eerste patiënt over twee jaar in Nijmegen worden geopereerd met de RoboSculpt

Preklinische testen

Niet iedereen stond te springen toen Kunst de RoboSculpt bij zijn collega’s introduceerde. “Patiënten hebben er weinig moeite mee, maar sommige collega’s zijn bang om hun baan kwijt te raken.” Dirk denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen. “De ontwikkelingen gaan heel geleidelijk. Stel dat we over twintig jaar veel robots hebben staan, dan zijn er misschien minder chirurgen nodig. Ik geloof niet dat we mensen hoeven te ontslaan. Menselijke chirurgen zullen altijd nodig blijven. Maar het werk zal wel veranderen.”

Zo ver is het nog niet. De komende twee jaar worden er preklinische testen met de robot gedaan op schedels van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. “Als de resultaten goed zijn dan zal de eerste patiënt over twee jaar in Nijmegen worden geopereerd met de RoboSculpt.”

Foto: De RoboSculpt, ©Bart van Overbeeke, TU Eindhoven.

Meer over het Radboudumc

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp