Ziekenhuis Rijnstate; Rijnstate AD Ziekenhuis Top 100

Rijnstate ziekenhuis ontwikkelt voorlichting in beelden voor laaggeletterden

In de Week van de Alfabetisering komt het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem met een nieuwe manier om patiënten voor te lichten. Voor mensen die niet of slecht kunnen lezen is er nu beeldmateriaal ontwikkeld dat uitlegt hoe je je bijvoorbeeld voorbereidt op een operatie.

Informatie missen

Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland kunnen niet goed lezen en schrijven. Dat betekent dat ook onder patiënten een percentage van zo’n acht tot negen procent geen informatie kan halen uit folders en andere geschreven teksten van het ziekenhuis. E-mail, afsprakenbrieven of bijsluiters van medicijnen zijn dus ontoegankelijk voor een grote groep mensen. Deze groep neemt nog steeds toe in omvang. Daarom begon Rijnstate in Arnhem aan het ontwerpen van een reeks beeldverhalen, te beginnen met eentje die patiënten voorbereidt op een operatie.

Klare beeldtaal

Hoe laat je in beeld zien dat je nuchter moet zijn? Maartje Kunen is medisch illustrator in Arnhem en maakte deze eerste serie. Op de website van Rijnstate legt ze uit: “De afbeeldingen zijn minder gedetailleerd. Te veel informatie in één beeld is verwarrend. Door gebruik te maken van meer contrast, dikke lijnen en heldere kleurcombinaties, leg ik nog meer de nadruk op belangrijke elementen in de tekening. Dit resulteert in een beeld waarbij het meteen duidelijk is waar het over gaat.”

In alle ziekenhuizen van mProve, waar Rijnstate onder valt, wordt de serie in gebruik genomen. Er volgen ook nog beeldverhalen over de CT-scan en het MRI-onderzoek.

Taboe

Je kunt niet aan iemand zien of hij of zij goed kan lezen, daarom krijgen alle patiënten binnenkort het beeldverhaal mee, samen met de gangbare brochures die gebaseerd zijn op geschreven tekst. Laaggeletterdheid is namelijk nog steeds een groot taboe, mensen schamen zich ervoor. Medewerkers in de ziekenhuizen leren ook om patiënten te signaleren die niet goed lezen. Naast de beeldverhalen ontwikkelt Rijnstate ook een digitaal hulpmiddel voor zorgverleners. De illustraties daarin ondersteunen bij het uitleggen van dingen aan laaggeletterden.

Foto: Luuk van der Lee

Ook interessant

Inspirerende innovator: Chris Doomernik zet zich in voor fijn ouder worden met behulp van innovatie

Nieuwe stap in ontwikkeling chatbot Susan

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp