Rijnstate Eiwitrijk eten

Samenwerken in de regio: Rijnstate en WUR werken aan eiwitrijk eten voor betere genezing

De geriatrie-afdeling van Rijnstate onderzoekt samen met Wageningen University & Research (WUR) hoe ouderen die in behandeling zijn voor een gebroken heup, beter kunnen eten. Deze samenwerking komt voort uit de Alliantie Voeding in de Zorg. Het onderzoek draait om voeding voor, tijdens en na de behandeling van patiënten op de afdeling geriatrische traumatologie. Ouderen die binnenkomen voor behandeling zijn vaak al ondervoed.

Klinisch geriater Diana Taekema: “Deze kwetsbare groep ouderen komt vaak al met een te laag gewicht bij ons binnen. Doordat ze minder smaak en geur hebben, hebben ze minder eetlust. Daar komt nog bij dat oudere mensen soms veel alleen zijn en ook wel eens cognitief wat minder sterk worden. Als ze in het ziekenhuis komen, hebben ze dus al vaak een achterstand.”

Voeding is belangrijk voor genezing

Uit onderzoeken van de WUR blijkt, dat goede voedingsinname een positieve invloed heeft op de genezing en gezondheid van de oudere deelnemers. In de eerste plaats moet men genoeg calorieën binnenkrijgen. Daarnaast is het vooral voor de spierkracht belangrijk om genoeg eiwitten te eten.

“Op dit moment kunnen patiënten kiezen uit een lijst met voedingsmiddelen die niet altijd geschikt is voor ze. Ze kiezen bijvoorbeeld vaak een beschuit met jam, maar daar zitten helemaal geen eiwitten in. Enige sturing kan hier dus wel wenselijk zijn, bijvoorbeeld door alleen eiwitverrijkte producten aanbieden. Daarbij werken we ook met eiwitrijke drinkvoeding en het zogenaamde Bouwsteentje, dat op een gebakje lijkt en daarom als lekker hapje wordt gekozen.”

Ook is een diëtist van het ziekenhuis, Yolah Soldaat, druk bezig met voedingseducatie. Zowel de serviceassistenten, die het eten rondbrengen, als de verpleegkundigen die de patiënten stimuleren en helpen, als de patiënten zelf, krijgen uitleg en voorlichting over het belang van de juiste keuze. Het onderzoeksteam onderzoekt de mogelijkheden om de voedselinname van patiënten nauwkeuriger te meten.

Over de muren heen

Taekema: “Het plan is om ook over de muren van het ziekenhuis heen de voeding van deze groep te bestuderen. Want ook na de ziekenhuisopname is het belangrijk dat mensen genoeg eiwitten binnen krijgen. Het is lastig om mensen te motiveren, ze hebben soms weinig inzicht in wat voor hen goede voeding is. En het verpleeghuis of de mantelzorger heeft hier ook een belangrijke rol in. Dus daar is nog een wereld te winnen.”

Alliantie Voeding in de Zorg

Rijnstate Arnhem trad in 2017 toe tot de Alliantie Voeding in de Zorg. De alliantie uit 2007 is opgericht door Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. De organisatie ontvangt wordt gefinancierd vanuit de kernpartners ZGV, Rijnstate en de WUR. Het heeft het stempel supported by The Economic Board.

De activiteiten van Alliantie Voeding in de Zorg worden erkend door de overheid, bijvoorbeeld via het Nationaal Preventieakkoord. De Alliantie werkt in de thematafel Overgewicht aan diverse trajecten uit het akkoord. Zie ook alliantievoeding.nl/nl/actueel/nationaal-preventieakkoord-een-gezonder-nederland

Meer over Rijnstate

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp