Ziekenhuis Rijnstate; Rijnstate AD Ziekenhuis Top 100

Rijnstate op vijfde plaats van topklinische ziekenhuizen in AD Ziekenhuis Top 100

Het Algemeen Dagblad maakte in het onderzoek, de AD Ziekenhuis Top 100, dat zij jaarlijks uitvoert naar en publiceert over de ziekenhuizen van Nederland bekend dat Rijnstate (Arnhem) in de top 5 staat.De top 100 geeft een overzicht van de kwaliteit van ziekenhuizen in Nederland.Belangrijk, vindt Minister Bruins: ‘De openbaarheid van medische resultaten is een van de redenen waarom ziekenhuizen zich blijven verbeteren.’  Dit jaar maakt het AD onderscheid in topklinische en streekziekenhuizen. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is het beste topklinische ziekenhuis van 2018.

Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 kwaliteitsaspecten. Deze aspecten zeggen veel over de kwaliteit van de behandelingen in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op het medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging. Daarnaast weegt mee  of ziekenhuizen patiëntkeurmerken hebben voor de behandeling van borstkanker, spataderen en hart- en vaatziekten en voor kindvriendelijkheid. ‘De top 100 geeft aan waar ziekenhuizen goed presteren en op welke vlakken zij nog kunnen verbeteren’, aldus het AD. Zij stellen de lijst samen uit gegevens die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren, zoals aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zorginstituut Nederland.

De top 100 geeft aan waar ziekenhuizen goed presteren en op welke vlakken zij nog kunnen verbeteren.

Rijnstate AD Ziekenhuis Top 100

Rijnstate scoort goed op de kwaliteit van de verpleging en omdat ze de medicatie van patiënten goed checken. Het ziekenhuis haalt ruim de volumenormen van oncologische operaties en heeft dus genoeg ervaring bij zowel blaas-, prostaat- als darmkankeroperaties. Behandelingen van borst- en eierstokkanker beginnen tijdig. Er worden ook relatief weinig complicaties gemeld na diverse oncologische operaties en na behandeling van een gebroken heup. Bovendien zijn alle patiëntkeurmerken aanwezig. Verbeteren kan Rijnstate bij de wachttijd voor de operatie van de halsslagader en het verminderen van infecties na de plaatsing van een heupprothese. Ook kan het tijdig toedienen van antibiotica voor een ingreep beter.

Scores van alle ziekenhuizen

De scores van alle ziekenhuizen kun je hier bekijken. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen eindigt op de zeventiende plek van topklinische ziekenhuizen. Academische ziekenhuizen, zoals het Radboudumc in Nijmegen, doen niet mee in de ranglijst omdat ze moeilijk te vergelijken zijn met andere ziekenhuizen. Ook de Sint Maartenskliniek in Ubbergen, die gespecialiseerd is in houding en beweging, is niet opgenomen.

De AD Ziekenhuis Top 100 is een van de lijsten waarin de prestaties van de Nederlandse ziekenhuizen met elkaar worden vergeleken. Vergelijking tussen ziekenhuizen gebeurt door meerdere instanties, zoals patiëntverenigingen, zorgverzekeraars en kranten.

Ook interessant

Virtual reality tegen de pijn, (hoe) werkt dat?

Enthousiasme over zorg met minder vinkjes: “De cultuur is veranderd”

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp