AI for Life Center

Start-up Relai ziet in coronatijd veel vraag naar AI

De oprichters van start-up Relai werden bij de Kamer van Koophandel (KvK) raar aangekeken toen ze aan het begin van de coronacrisis met hun bedrijf van start gingen. Maar, mede omdat het de doelgroep uitbreidde met een nieuwe sector, gaat het uitstekend.

Thomas Thuijsman Relai

Thomas Thuijsman is mede-eigenaar van Relai

Relai ondersteunt bedrijven met expertise en kennis op het gebied van AI (Artificial Intelligence). “Wij denken met bedrijven mee over hun problemen en kijken dan of AI daarvoor de oplossing is”, zegt mede-eigenaar Thomas Thuijsman. “Als dat zo is gaan we aan de hand van een stappenplan van start met een traject.”

Van onzekerheid naar nieuwe kansen

Het bedrijf is een jonge start-up: na een voorbereiding van een jaar ging het officieel van start op het moment dat de coronapandemie in Nederland net was uitgebroken. “Bij de inschrijving bij de KvK werden we een beetje uitgelachen. ‘Je zal nu maar een nieuw bedrijf beginnen’, kregen we te horen.”

De eerste weken waren ook zeker pittig voor Relai. “We hadden al gesprekken lopen. Daar kwamen vanwege de onzekere tijden echter geen opdrachten uit. Het werd op de lange baan geschoven. Na een paar weken maakten we de keuze om ons meer op de medische sector te gaan richten. In die sector ontstond een grote vraag van en noodzaak naar e-healthoplossingen. AI kan daar in onze ogen een grote rol bij spelen. Die keuze pakte goed uit. Na de eerste paar weken merkten we dat projecten in andere branches ook loskwamen. De angst voor de economische schade van corona ebde weg en onze digitale deur werd ineens platgelopen.”

Thuijsman geeft het voorbeeld van een klant die via een app een e-healthoplossing aanbiedt. “Zij richten zich vooral op patiënten met een chronische ziekte. Nu krijgen die gebruikers wekelijks het verzoek om vragen te beantwoorden en daaruit ontstaat vervolgens een beeld. Dat is prima. Met behulp van kunstmatige intelligentie kun je echter een paar stappen verder gaan. Op basis van data zou je kunnen voorspellen wanneer een patiënt ziek wordt voordat hij of zij het zelf doorheeft. Vervolgens kun je inschatten wie er wel en niet doorgestuurd worden, zodat je de druk op het zorgpersoneel verlicht.”

‘Je zal nu maar een nieuw bedrijf beginnen’, kregen we te horen.

Menselijke kant

Thuijsman merkt om zich heen dat sommige bedrijven hard geraakt zijn door de coronacrisis en nu in zwaar weer zitten. “Ze kunnen daardoor nu niet investeren. Anderen hebben het zwaar, maar zien AI als een langetermijninvestering. Daarnaast zijn er, vooral in de medische sector, bedrijven met wie het nu juist heel goed gaat, zo merken we.”

Kunstmatige intelligentie kan volgens hem voor veel bedrijven interessant zijn, juist in deze tijd van herstel. “In het voorbeeld dat ik gaf over zorg op afstand, bijvoorbeeld, maar ook in andere sectoren. We gaan met zijn allen richting kunstmatige intelligentie, daar ben ik van overtuigd. Zowel bij operationele als strategische beslissingen kan AI helpen om de concurrentie voor te blijven.”

Het onderwerp moet dan echter niet te technisch worden benaderd, vindt hij. “Bij Relai vinden we dat het persoonlijke contact bij kunstmatige intelligentie heel belangrijk blijft. Het blijft draaien om mensen. We hebben de afgelopen maanden met zijn allen gemerkt hoe waardevol die menselijke kant nog altijd is.”

Dit artikel is onderdeel van editie 4 van de Regionale Monitor De impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Lees hier alle artikelen uit de monitor.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp