circulair bouwen; eHealthweek, Groene Hoofdstad; Joep Burghoudts rvn@

Wethouder Esselbrugge: “Health en hightech verdienen nu veel aandacht”

Als wethouder met onder andere economie en binnenstad in haar portefeuille, ziet Monique Esselbrugge van de gemeente Nijmegen de impact van de coronacrisis van dichtbij. “Het zijn vaak verhalen met veel persoonlijk leed erachter.”

Juist de onduidelijkheid vreet aan veel mensen, merkt Esselbrugge. “Ondernemers weten niet wanneer ze weer op kunnen starten. Het perspectief ontbreekt en dat is iets dat mensen nodig hebben.”

Ik maak me onder andere zorgen om de binnenstad”, vervolgt ze. “Horeca, retail, maar ook klein-mkb zoals kappers of nagelstylistes. Het wegvallen van de Nijmeegse Vierdaagse is eveneens een flinke klap voor de hele regio.”

Vouchers

De gemeente Nijmegen draait aan meerdere knoppen om ondernemers zoveel mogelijk te helpen. Het investeert onder andere 300.000 euro vanuit de Economische Visie in de economie. “In november is die visie vastgesteld, nu zetten we het geld versneld en deels op een andere manier in. Zo hebben we onder andere vouchers die ondernemers kunnen gebruiken om een expert in te huren die helpt om hun digitale dienstverlening op te zetten. Klein-mkb was daar in veel gevallen nog niet klaar voor, terwijl dat, ook na corona, heel belangrijk blijft. Voor dat voucher-traject is dit de perfecte periode.” Binnenkort gaat dat via RvN@ van start, zo vertelt ze.

Ook helpt de gemeente de startende ondernemers die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten. “We betalen hun huur en begeleiding. Startende ondernemers vallen buiten veel regelingen, omdat ze nog geen eerdere omzet kunnen tonen. En zij hebben juist nu adviezen van ervaren ondernemers nodig.”

Los daarvan is er een noodpakket, met onder meer ruimere openingstijden voor supermarkten en de mogelijkheid tot uitstel van gemeentelijke belastingen en andere betalingen. Esselbrugge geeft aan dat de gemeente zoveel mogelijk wil doen, maar dat er wel een grens is. “We kijken naar het kwijtschelden van betalingen, maar dat wordt moeilijk. Ik moet ook aan de financiële positie van de gemeente denken. We zoeken daarom de samenwerking met het Rijk en de provincie, vooral voor oplossingen op de wat langere termijn. De samenwerking met ondernemers zelf en met kennisinstellingen is daarbij ook heel belangrijk.”

Voor die langere termijn is het volgens Esselbrugge van belang om bezig te blijven met bijvoorbeeld citymarketing, zodat toeristen Nijmegen na de coronacrisis goed weten te vinden. “Tegelijkertijd vergeten we de sectoren waarin we voorop lopen, health en hightech, niet. De start-ups en scale-ups daarin hebben het moeilijk omdat de investeringsbereidheid daalt. We hebben ze als gemeente wel keihard nodig, dus daar geven we veel aandacht aan.”

Toch gladiolen

Ze ziet ondertussen mooie initiatieven ontstaan. “De veerkracht van horecaondernemers is mooi om te zien. Hotel Credible dat kamers gratis beschikbaar stelt voor zorgmedewerkers is een prachtig initiatief. En ‘Huis voor de Binnenstad’ heeft mooie plannen om lokale ondernemers te helpen. Dat gaan wij als gemeente zeker ondersteunen. Samenwerken en loyaal zijn is nu heel belangrijk. Ik wil echt oproepen tot ketensolidariteit. Tussen vastgoedeigenaren en huurders, bijvoorbeeld. Maar ook als je kijkt naar alle verschillende functies in de culturele sector.”

Ze heeft zelf nog een idee in haar hoofd. “Door het wegvallen van de Vierdaagse valt voor de telers van gladiolen heel veel omzet weg. Hopelijk gaan we die gladiolen toch kopen en ze in de Vierdaagseweek aan andere mensen geven die ze nu heel hard verdienen.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp