Regio heeft internationaal talent heel hard nodig
De arbeidsmarkt is niet in balans, weet ook Nijmeegse wethouder John Brom. Hij vertelt over de arbeidskrapte en de rol die het Lifeport Welcome Center daarin kan spelen. Dat moet internationaal talent een warm welkom bieden in de hele regio Arnhem Nijmegen.
John Brom houdt zich als wethouder bezig met zowel Economie als Werk en inkomen. “Die twee portefeuilles zijn in Nijmegen nu bij elkaar gelegd en dat is een goede zaak. Het één versterkt het ander, er is een gezamenlijk belang. De economie heeft werkende mensen nodig en mensen hebben banen nodig.”
Veel te bieden
Praat je over dat thema, dan kun je niet om de krapte op de arbeidsmarkt heen. “Zoals veel regio’s hebben we ook hier een tekort aan arbeidskrachten, in de hele breedte van het spectrum. Je ziet onder andere dat mensen die in onze regio een mooie opleiding hebben gehad en die hier ook met veel plezier wonen, toch werk vinden in de Randstad. Terwijl we ze heel goed kunnen gebruiken op bijvoorbeeld de Noviotech Campus of IPKW en bij bedrijven als NXP of Alliander. In plaats daarvan zitten ze wekelijks uren in de trein of de auto, wat voor henzelf ook niet fijn is. Deze tijd kunnen ze ook besteden aan hobby’s, het gezin of vrijwilligerswerk.”
“Hoe mooi zou het zijn als we het samen voor elkaar kunnen krijgen dat deze mensen hun loopbaan ergens in onze grote, groene en mooie regio kunnen vervolgen?”, vraagt hij zicht af. “Dat geldt voor de hele range: van praktisch tot en met universitair opgeleid. We hebben als regio veel te bieden als het gaat om health, hightech en energy, maar ook bijvoorbeeld horeca en logistiek.”
Warm welkom
Dat geldt ook voor mensen uit het buitenland. “Regeren is vooruitzien en vanwege de arbeidskrapte heeft deze regio internationale kenniswerkers en internationale studenten heel hard nodig. Om de demografische ontwikkeling, de vergrijzing, het hoofd te kunnen bieden, maar ook om innovatief te blijven. Internationale medewerkers zorgen ook voor meer diversiteit in een bedrijf of team. Het is een feit dat een meer diverse organisatie een fijne plek is om te werken en ook succesvoller is.”
Het Lifeport Welcome Center (LWC), dat in januari officieel van start ging in Huize Heyendael, op de campus van de Nijmeegse Radboud Universiteit, moet eraan bijdragen dat internationaal talent vaker voor de regio kiest. Het zorgt ervoor dat ze één centrale plek hebben om meerdere overheidszaken te regelen. “Zoals de inschrijving in de Basisregistratie Personen en de uitreiking van het verblijfsdocument”, noemt Brom.
Maar het LWC is niet alleen een zogeheten one-stop-shop voor dat soort formele stappen. “We willen internationaal talent en hun eventuele families een warm welkom bieden en ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen in onze regio. Mensen die zich in Nijmegen inschrijven zijn voor ons ook echt Nijmegenaar, ongeacht hun afkomst. Dat geldt ook voor de andere gemeenten. Ik ben trotst op dat warme karakter van deze regio.”
Internationale kenniswerkers en internationale studenten ontvangen bij het LWC een welkomstpakket, krijgen informatie en advies over bijvoorbeeld verzekeringen en belastingen en kunnen er terecht met al hun vragen. Brom: “We vertellen wat de regio te bieden heeft en waar ze bijvoorbeeld moeten zijn als het om huisvesting gaat.”
Brom heeft nog wel een wens. Inschrijven in de Basisregistratie Personen kan in het LWC, vanwege de wet, alleen bij inwoners van de gemeente Nijmegen. “Ik hoop dat dat verandert, zodat we in de toekomst internationaal talent uit de hele regio allemaal op dezelfde manier vanuit Nijmegen kunnen helpen.”