Groeiversneller Zon; Groene bushokjes Wageningen; Sedum en zonnepanelen

Regio Foodvalley gaat met kastjes op fietsen luchtkwaliteit meten

In de regio Foodvalley gaan fietsers met behulp van kastjes op hun stuur de luchtkwaliteit meten. De regio geeft daarmee een vervolg aan een onderzoek dat in de provincie Utrecht is begonnen.

Doel van het onderzoek is om het Gelderse fietsnetwerk en de luchtkwaliteit verder te kunnen verbeteren. In de vijf gemeenten in de regio Foodvalley zijn inmiddels in totaal 80 kastjes uitgedeeld. Dat meldt de overheidswebsite over het zogeheten Schone Lucht Akkoord.

Lees hier meer over het Schone Luchtakkoord

Oneffenheden in de weg

Tachtig fietsers gaan meedoen aan het onderzoek. Met behulp van de kastjes meten ze onder andere oneffenheden in de weg, de temperatuur, de luchtdruk, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid fijnstof in de lucht. De gemeente Veenendaal pakt het serieus aan: het gebruikt een jaar lang de helft van de kastjes. De gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Wageningen laten hun snuffelfietsers om de beurt drie maanden in de regio rondrijden. De gemeente Barneveld is al van start gegaan. De provincie Gelderland leidt het project.

De data die worden verkregen zijn niet direct bedoeld voor concrete acties. De initiatiefnemers willen vooral ervaring opdoen met deze manier van meten.

Provincie Gelderland

Het onderzoek is niet nieuw. In 2019 startte de provincie Utrecht ermee. Het experiment met de naam Snuffelfiets werd in samenwerking met onder meer het RIVM, Civity en Sodaq uitgevoerd. Dat jaar werden ook al kastjes uitgedeeld in de gemeenten Veenendaal en Scherpenzeel. De uitbreiding naar de rest van de regio Foodvalley, die behalve in Gelderland ook deels in de provincie Utrecht ligt, is de volgende stap.

Meer over regio Foodvalley en het Schone Lucht Akkoord

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp