Radboudumc bouwt compacter voor zorg van de toekomst

Op campus Heyendaal staat over drie jaar een nieuw gebouw van het Radboudumc. Uitgangspunt: de drie B’s. Bricks (bouwstenen), Bytes (slimme technologie) en Behavior. Behavior gaat over andere manieren van werken en Bytes betreft innovaties in de technologie. Deze twee zorgen ervoor dat het ziekenhuis met minder vierkante meters, Bricks, toe kan.

Minder meters, meer Tech

Het universitair medisch centrum ziet grote voordelen in een intensiever, compacter gebruik van bestaande en nieuwe huisvesting.

In deze nieuwbouw zijn de ruimtes meer gericht op de gebruikers dan ooit. Zowel patiënten als zorgverleners worden ondersteund door de nieuwste technologie en logistiek. Daarmee wil het Radboudumc het meest persoonsgerichte en innovatieve umc van Nederland worden.

Meedenkende kamers voor een persoonlijke aanpak

In het nieuw gebouw komen 150 bijzondere eenpersoons patiëntenkamers. Met een eigen badkamer en slaapruimte voor een mantelzorger. Alle bekabeling is weggewerkt en op de muur kun je video’s projecteren om de sfeer aan te passen, zodat die goed past bij een patiënt. Ook de inrichting is makkelijk aan te passen, zo kan het bed naar het raam als een patiënt liever naar buiten kijkt. Of juist niet.

“Bij ons geen one size fits allVan elke patiënt stellen we een persoonlijk profiel op dat wordt verwerkt in zijn zorgplan”, vertelt hoogleraar chirurgieonderwijs Harry van Goor op de website van het Radboudumc. “Welke omgeving kunnen we creëren om zijn genezing te bevorderen? Waar wordt hij rustig van? Hoe laat gaat hij normaal naar bed, want dan storen we hem daarna niet meer…”

Tussen techniek en emotie

In de nieuwe patiëntenkamers is ook een tablet aanwezig. Patiënten communiceren daarmee snel en makkelijk met hun verpleegkundige en het thuisfront. Dat bespaart werk: anders dan bij een belsignaal kan de patiënt nu aangeven wat de vraag is. En de verpleegkundige of voedingsassistent kan daar meteen op reageren.

Designmanager Iris Hobo: “Ik hou van de balans tussen techniek en emotie. Je bent in een ziekenhuis om beter te worden. Voor een doodzieke patiënt is elke onnodige prikkel er eentje te veel. Bij het zoeken naar de menselijke maat balanceren we steeds tussen minimalistisch en maximalistisch inrichten.”

Ook optimaal voor medewerkers

De ruimtes voor medewerkers zijn zoveel mogelijk op de gebruikers toegesneden. Van alle beroepsgroepen werd in kaart gebracht hoe hun werkdag eruit ziet en wat ze daarbij nodig hebben. Met die uitkomsten ontwerpen de bouwers een nieuwe, optimale werkomgeving

Voor iedereen is het prettig als er veel licht, lucht, ruimte, groen en uitzicht is. Er komen dan ook tuinen en dakterrassen, voor patiënten en medewerkers.

Bekijk hier alle plannen van het Radboudumc tot 2030

Meer over Health en Tech

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp