Master Buddy-programma, Mercator Science Park, campus Heyendaal, Radboud, computercommunicatie, Cross-overs, Radboud Research Facilities, Living Lab Campus Heijendaal

Radboud Universiteit bouwt op Lowlands aan brein-computercommunicatie

De Radboud Universiteit is één en al smart strategy: zij stimuleert haar beste onderzoek, door almaar meer uit te blinken in haar topgebieden. Eén van die topgebieden is cognitieve neuroscience. Sinds 2011 ontving het kennis- en onderzoeksgebied al tientallen miljoenen euro’s aan nationale en internationale subsidies.

Teams Radboud Universiteit en Radboudumc onderzoeken op Lowlands

We gebruiken onze handen om te communiceren met computers en apparaten. Is het ook mogelijk om met hersengolven computers te laten bedienen? Dat onderzoeken Radboudwetenschappers met een speciale techniek: brein-computer-interface (BCI).  De onderzoekers die volgend weekend naar het festival Lowlands gaan, zijn gespecialiseerd in het maken en optimaliseren van BCI’s.

“Lowlandspubliek is, met alle afleidingen zoals drukte, hitte, vermoeidheid, de meest uitdagende situatie die je kunt verzinnen voor onze techniek”, aldus projectleider en promovendus Ceci Verbaarschot van de Radboud Universiteit.

Lowlandspubliek gaat samen schrijven, zonder handen mét hersengolven

In principe kan je met zo’n BCI woorden, maar ook hele verhalen van gedachten naar het scherm krijgen. De Radboudonderzoekers meten de hersenactiviteit wanneer de proefpersoon op unieke wijze reageert op een scherm dat al flitsend letters laat zien. Na verloop van tijd ontstaat er een patroon: een bepaalde hersenactiviteit correleert dan met een specifieke letter. Bekijk hier hoe dat precies werkt.

Onderzoek van levensbelang

Voor het Lowlandspubliek valt deze test in de categorie ‘leuk’. Er zijn echter mensen voor wie zulke onderzoeken van levensbelang zijn. Bijvoorbeeld voor mensen met de ongeneeslijke ziekte ALS, die langzaam verlamd raken en niet meer kunnen typen of spreken. Of voor ziekenhuispatiënten die de alarmknop moeten indrukken maar (op dat moment) niet kunnen bewegen. “Daarom is het belangrijk om deze BCI zo robuust en snel te maken dat patiënten er echt baat bij hebben”, vertelt Peter Desain (hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit, uitvinder van de methode en verbonden aan het Donders Instituut).

Meer informatie

  • Op Lowlands, van 18-20 augustus in Biddinghuizen, staan ook wetenschappers van de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Er zijn maar liefst drie onderzoeksgroepen aanwezig van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Zij maken onderdeel uit van Lowlands Science.
  • De Radboud Universiteit gaat de wetenschappelijke kennis beschikbaar stellen via het spin-offbedrijf MindAffect. Zo plukt iedereen de vruchten van deze kennis.
  • Meer weten? Neem contact op met Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit: (024) 361 6000 of media@ru.nl.

 

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp