InScience 2017 Johan van den Woestijne; Opening Inscience; Programma InScience, klokhuis wetenschapsprijs

InScience 2017: dit mogen we verwachten op het gebied van Food, Health en Energy

Morgen start het wetenschapsfilmfestival InScience. Het festival wordt van 8 tot en met 12 november gehouden in Nijmegen en geniet (inter)nationaal veel erkenning. Met als thema ‘No Facts, No Future’ is er weer een veelbelovend programma InScience in elkaar gezet. Want wat is de wetenschap zonder feiten?

Het filmfestival toont meer dan vijftig wetenschapsfilms van over de hele wereld, wat een gemêleerd publiek van wetenschappers, professionals en filmliefhebbers trekt. De vertoningen worden aangevuld met verdiepende gesprekken over het onderwerp van de film. Daarnaast is er een competitieprogramma opgezet. De beste wetenschapsdocumentaires van het afgelopen jaar maken kans op de NTR Audience Award en een prijs van €2500,-. Ook wordt een selectie van films beoordeeld door een studentjury voor de Student Jury Award en een geldprijs van €500,-. Alle winnaars worden tijdens de Awardshow op 12 november bekendgemaakt.

→ Lees hier ook de blog van Johan van de Woestijne over de laatste loodjes voor het festival

Food, health, energy

Geïnteresseerden in de thema’s Food, Health en Energy kunnen hun hart ophalen de komende vijf dagen. De derde editie van InScience heeft namelijk een grote focus op de samenleving en wat de wetenschap voor invloed daarop uitoefent. Een aantal aanraders:

In Food Evolution staan de feiten en emoties over genetisch gemodificeerde organismen centraal. Neil deGrasse Tyson neemt u mee langs kweekgebieden wereldwijd: van papajaplantages in Hawaï tot bananenboederijen in Oeganda. Een andere film die dit vraagstuk behandelt, is Well Fed. Deze film zoemt meer in op de gevolgen die de weerstand in onze samenleving tegen genetisch gemodificeerde organismen heeft op de armere landen.

In het programma People in Healthcare worden twee korte films getoond die de verschillende kanten van de gezondheidszorg belichten: Feats of Modest Valour en Bedside Manners. In Unseen Enemy gaat men in op de gevolgen van de constante verbinding tussen mensen, dieren en insecten. De epidemieën als Ebola, Zika en Influenza laten een andere en vooral ook gevaarlijke kant van globalisering zien.

→ Bekijk het volledige programma InScience hier

Virtual reality

Bijzonder is het virtualreality-programma, dat in samenwerking met het VR_Sci Fest in Stockholm dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Via de 360-gradenbeleving krijgt u de kans een kijkje te nemen laboratoria die normaal gesloten blijven. Het programma In the Brain, Out of Mind focus met vier films over de kronkels in het brein en geeft u een unieke blik in de brein.

Tijdens de Immersive Day op zaterdag 11 november maakt u kennis met de beste, leukste, gekste en meest vindingrijke, interactieve projecten op het gebied van games en virtual reality. Van 12:00 tot 18:00 uur staat in de Synthonzaal namelijk diverse unieke games, installaties en virtualreality-projecten opgesteld voor de geïnteresseerde bezoeker.

Supported by The Economic Board

InScience is ‘supported by’ The Economic Board. De board zet kennis en netwerk in om InScience te helpen, waardoor het festival zich in korte tijd heeft kunnen ontwikkelingen tot festival met internationale allure. Met behulp van het netwerk van de Board worden deuren geopend voor InScience die anders gesloten zouden blijven, aldus Johan van de Woestijne, directeur InScience.

Foto’s – Voorpagina: ©Jimmy Israel. Virtual reality: ©Gustavo Velho

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp