Subsidieoverzicht, Digitale werkplaats; AI Coalitie; subsidies eerste kwartaal 2021

Drie universiteiten werken samen aan proeftuin Citizen Science voor smart sensing

De Radboud Universiteit werkt samen met Wageningen University & Research en de Universiteit Twente aan een proeftuin Citizen Science voor bedrijven die handheld meetapparatuur ontwikkelen. Ze kunnen bij de drie universiteiten hun apparaten testen, valideren en de verworven datasets laten analyseren.

Het doel van de proeftuin Citizen Science is bedrijven ondersteunen bij de ontwikkeling van mobiele en handheld devices en de bijbehorende processen. Daarbij gaat het om de sectoren Health, Food en Milieu.

Transitie

Mede-initiatiefnemer van de proeftuin is prof. dr. Lutgarde Buydens, decaan van de bètafaculteit (FNWI) aan de RU. Zij houdt zich bezig met vooruitstrevende concepten in het analyseren van data voor bijvoorbeeld milieuverontreiniging en voedselonderzoek. “Ontwikkelingen in ‘noninvasive measuring’ en miniaturisatie maken de ontwikkeling van smart sensors mogelijk. Ik denk dat dit een boost zal geven op het gebied van Citizen Science. En ervoor zal zorgen dat deze evidence based wordt.”

Er is op dit moment al sprake van een transitie van het middensegment van analytische labapparatuur naar mobiele of handheld apparaten. Het hoogste segment, met geavanceerde high-tech apparatuur en expertise, is daarbij belangrijk om de draagbare apparaatjes te helpen ontwikkelen. Ook de processen rond meetmethoden, analyse van de verzamelde data en beveiliging komen daarbij aan bod. Deze expertise is precies wat de drie universiteiten te bieden hebben aan bedrijven die de nieuwe generatie meetapparatuur maken. Op de drie kennisinstellingen in Oost-Nederland is ruim kennis aanwezig. En faciliteiten op het gebied van meetinstrumentarium, high-tech analysetechnologie, miniaturisatietechnologie, data science, data interpretatie en online feedback systemen (zoals apps).

proeftuin EMA

Samenwerken

Het beschikbaar stellen van de universitaire labs is voor de ondernemers een uitgelezen mogelijkheid om hun producten te verbeteren. Natuurlijk in combinatie met de expertise van wetenschappers. De gebruikers krijgen betrouwbaarder metingen en de wetenschap krijgt een enorme set aan data om onderzoek mee te doen.

Op dit moment doen vijf MKB-bedrijven mee en bedrijven uit het hele land zijn welkom. De Proeftuin Citizen Science staat onder penvoering van de Radboud Universiteit en kwam tot stand met subsidie van de Europese Unie.

Ben u geïnteresseerd, dan kunt u contact opnemen met

Dr. Jeroen Jansen: jj.jansen@science.ru.nl
Dr. Thea van Kemenade: thea.vankemenade@ru.nl

Ook interessant

CWZ zet e-health in om klachten ex-coronapatiënten beter te monitoren

Start-up Relai ziet in coronatijd veel vraag naar AI

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp