proef Allego

Unieke pilot in Arnhem: vrije keuze energieleverancier bij elektrisch laden

Een unieke pilot is van start gegaan bij de Arnhemse energieleverancier Allego. Als eigenaar van een elektrisch voertuig heb je nu geen vrije keuze van energieleverancier bij openbare laadstations. Allego wil de markt voor elektrisch laden transparanter maken en doet een proef van een halfjaar, waarbij klanten op ieder laadstation kunnen kiezen van welke energieleverancier ze stroom tanken voor hun elektrisch voertuig (EV). 

Deze proef wordt uitgevoerd in Arnhem. Allego heeft daar 140 openbare laadstations in beheer. Daarnaast is Arnhem een belangrijke hub voor bedrijven en andere organisaties die zich ontwikkelen op het front van nieuwe energietechnieken.

Unieke proef Allego

Innovatieve en duurzame energieleveranciers krijgen door de pilot makkelijk toegang tot de markt voor elektrische voertuigen. Ook wordt het makkelijker om lokale energie-initiatieven aan een laadpaal te koppelen. Tevens opent dit concept voor de toekomst nieuwe mogelijkheden, zoals je eigen opgewekte energie meenemen naar de laadpaal en zowel thuis als aan de laadpaal dezelfde energieleverancier hebben.

Harold Langenberg, managing director Benelux zegt hierover op de website van Allego: “Het bieden van vrije energiekeuze zorgt ervoor dat de e-rijder uit meer productcombinaties kan kiezen. Dit zien we als een belangrijke stap om een transparantere markt te realiseren.”

Zelf een leverancier kiezen

Allego open laadstructuur

Overzicht van laadpalen van Allego in Arnhem

In de proef kunnen EV-rijders kiezen tussen energieverkopers Vandebron, NieuweStroom en Mijndomein Energie. Met een laadpas van een van deze drie leveranciers kan in Arnhem bij elke openbare paal van Allego stroom worden geladen.

Om dit te realiseren werkt Allego ook samen met EXE en EnergyZero. Energy Zero is de zogenoemde default leverancier. Op elke laadpaal moet een leverancier geregistreerd staan. Zij leveren de energie voor alle sessies op de palen van de EV-rijders die niet meedoen aan de proef. EXE zorgt ervoor dat de energie van een bepaalde leverancier, die tijdens een sessie is afgenomen, wordt toebedeeld naar de juiste energieleverancier. Met deze leverancier wordt afgerekend voor de energie die hun klant afneemt tijdens een laadsessie. Leveranciers kopen deze energie zelf in en worden afgerekend op de onbalansmarkt. Op dit moment is dat alleen op paalniveau mogelijk.

Parel van de regio Allego

Het Arnhemse Allego is een van de bijzondere bedrijven uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Zij ontvingen in 2017 de Parel-award van The Economic Board. Allego is gevestigd op Industriepark Kleefse Waard en sinds 2013 een grote leverancier van laadoplossingen in heel Europa. Inmiddels staan er al meer dan 10.000 laadpunten met EV-cloudservices.

Ook interessant

‘Regio’s keihard nodig om Green Deal te laten slagen’

Parel-update: hoe is het nu met… Allego?

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp