Gelderse waterstofbus; busreis medica 2018; prestaties waterstofbus

Tevredenheid over prestaties waterstofbussen

De twee Gelderse waterstofbussen doen het prima. Dat zegt René Nekkers, concessiemanager bij Keolis, tegen de Arnhemse Koerier. Vervoerder Keolis is het bedrijf dat de waterstofbussen inzet. De techniek in de bussen is van het Arnhemse bedrijf HyMove.

Vorig jaar bleek al dat de twee bussen die sinds de zomer van 2018 in de regio rijden het qua verbruik erg goed doen. “We zien nu in de praktijk dat ze duidelijk minder waterstof verbruiken dan andere waterstofbussen”, zei Jan van Beckhoven, de CCO van het Arnhemse HyMove, toen. “Dat is een belangrijk gegeven, want aan metingen op een testcircuit hechten wij niet zoveel waarde.”

Nu koppelt Nekkers daar getallen aan. Het verbruik is 6,1 kilogram waterstof per 100 kilometer, wat volgens hem 30 procent minder is dan bij waterstofbussen met systemen van andere leveranciers. Ook blijkt dat de bussen betrouwbaar zijn. Ze vergen weinig onderhoud en zijn 96 procent van de tijd inzetbaar. De gemiddelde kosten per kilometer zijn volgens Nekkers vrijwel hetzelfde als bij diesel- en aardgasbussen. “De bussen voldoen prima en wij zien vooral voor de lange afstanden een goede toekomst voor waterstofbussen”, concludeert hij. Daarnaast zijn de passagiers en de chauffeurs tevreden over het rijgedrag van de bussen.

Geschiedenis

De waterstofbussen in Gelderland kennen een geschiedenis met ups en downs. Een pilot in 2016 leek positief te verlopen, maar kreeg daarna niet meteen een vervolg. In 2018 werd er na veel politiek getouwtrek besloten dat er twee waterstofbussen in de regio zouden komen te rijden. De bus waarmee het hele plan in 2016 begon, die daarna een tijd in de regio Münster reed, plus een nieuwe bus. HyMove en andere betrokken partijen hopen nog altijd op een groter aantal.

Tanken gebeurt nu bij het nieuwe grote waterstoftankstation in Arnhem. De bussen hebben een actieradius van 460 kilometer en rijden per dag tussen de 270 en 440 kilometer. Ze worden ingezet op langere intercitylijnen, ook buiten de provincie Gelderland: vanuit Apeldoorn worden onder andere Zwolle, Harderwijk, Ede en Amersfoort aangedaan. Arnhem is dus geen halte.

Meer over HyMove

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp