CME; cablepooling; Energie, Montferland, Zonnepark De Grift, energy, opleiding energietechniek; ENTRNCE; Energietransitie regio Arnhem - Nijmegen, innovatieprijs, goed geregeld; power-to-power-plant

Gelderse organisaties tekenen voor samenwerking unieke energie-installatie

Tien Gelderse bedrijven en instellingen gaan samenwerken om de eerste volledig functionerende power-to-power-plant op megawatt-schaal ter wereld neer te zetten. De installatie wordt gezien als een belangrijke stap in de transitie naar groene stoom.

De samenwerkende bedrijven en instellingen, HyET, HyGear, MTSA Technopower, Nedstack, Veolia, Dekra, Alliander, Kiemt, IPKW en de HAN, bieden vrijdag 12 april op het Arnhemse stadhuis een intentieverklaring tot samenwerking aan, aan drie regionale politici aan.

Wereldwijde primeur

De power-to-power-plant wordt gezien als een wereldwijde primeur die belangrijk is bij de overstap op groene stroom. Omdat daarvoor zonne- en windenergie decentraal worden opgewekt is de belasting op het elektriciteitsnet zwaar. De innovatieve installatie zet de piekstroom op locatie om in waterstof en slaat dit tijdelijk op. De stroom kan vervolgens worden gebruikt voor elektriciteit, warm water of (waterstof)gas. Het resultaat: geen grote schommelingen op het elektriciteitsnet meer en groene energie die altijd en overal beschikbaar is.

Het is een technisch hoogstandje, maar in de regio Arnhem is de kennis van energie en in de maakindustrie van zo’n hoog niveau dat de partijen veel vertrouwen hebben in een succesvolle afloop. Het energieopslagsysteem wordt op waterstof gedragen. De locatie wordt het bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard (IPKW), waar veel kennis over duurzame energie gebundeld is.

Intentieverklaring

De intentieverklaring van de tien partners wordt vrijdag uitgereikt aan gedeputeerde van de provincie Gelderland Peter Drenth, die over energietransitie gaat, en aan de wethouders Jan van Dellen (lid van The Economic Board) en Cathelijne Bouwkamp. Zij hebben respectievelijk economische zaken en energie in hun portefeuille.

De drie politici laten weten dit als een belangrijke stap te zien. “Het is een heel goed initiatief om kennis op te doen en om te kijken of dit ons kan helpen in het versnellen van de energietransitie”, geeft Peter Drenth aan.

Meer over duurzame energie

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp