PinkRF: kankerbestrijding, temperatuurpil en Amerikaanse samenwerking op de Novio Tech Campus

Het Nijmeegse pinkRF timmert stevig aan de weg, onder andere als het om de strijd tegen kanker gaat. Eerder maakte het al een samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum bekend, nu zijn er ook andere interessante ontwikkelingen.

Eigenaar Klaus Werner scheidde zich in 2015 in goed overleg af van NXP en zette toen pinkRF op. “Toen ik bij NXP werkte merkte ik op een gegeven moment dat steeds meer mensen de transistoren niet alleen wilden gebruiken voor gegevenscommunicatie, maar ook vanwege de energie erin.” Het gaat dan om RF-energie, ofwel radiogolven, zoals onder meer een magnetron ze gebruikt.

Met een proces dat hyperthermie heet kan RF-energie kankercellen vernietigen. Die strijd tegen kanker is een belangrijk doel voor pinkRF. “We willen iets goeds doen met deze technologie”, zegt Werner. Niet voor niets verwijst het ‘pink’ in de naam naar Pink Ribbon, de liefdadigheidsorganisatie voor borstkankerpatiënten. Het bedrijf is dan ook erg trots op de samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum die vorige maand werd gepresenteerd.

We willen iets goeds doen met deze technologie

MyTemp-pil

Dat is echter niet het enige waar pinkRF zich actief mee bezighoudt, geeft Werner aan. “Wij helpen partijen in de markt om de kneepjes van het vak te leren zodat ze RF-energie zo goed mogelijk in een applicatie kunnen krijgen”, zegt hij. Zo is het sinds kort betrokken bij de myTemp-pil, een pil die de lichaamstemperatuur meet. Daarachter zit een Nijmeegs bedrijf dat in 2016 de Sports Innovator Award won. Werner: “We kwamen in contact met hen en hadden meteen ideeën over hoe we sommige onderdelen met moderne technologie makkelijker konden maken en de pil beter konden laten aansluiten bij wearables.”

Daar is nu een consortium uit ontstaan met drie Nijmeegse bedrijven: myTemp, pinkRF en Sencio. Er is veel interesse vanuit de sportwereld, zowel van topsporters als van onder andere hardloopevenementen die oververhitting bij lopers willen constateren. Er wordt daarnaast ook gekeken naar voedselprocessen. “Je stopt de pil dan bij het voedsel en kunt hem na afloop uitlezen om te kijken of de temperatuur in het hele proces goed is geweest.”

Odyssey

Werner is ook heel blij met de zeer recente samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Odyssey Technical Solutions. “De inkt van dat contract moet nog drogen, maar we hebben de liefde aan elkaar uitgesproken.”

De Europese tak van Odyssey komt binnenkort onder ons op de Novio Tech Campus te zitten

Odyssey is al lange tijd een grote naam als het om RF-techniek gaat. “Zij repareren al twintig jaar lang apparatuur die onder meer bij halfgeleiderproductie gebruikt wordt. Ze zochten al langere tijd een eerste samenwerkingspartner in Europa en hebben ons uiteindelijk ontdekt en ook voor ons gekozen. De Europese tak van Odyssey komt binnenkort onder ons op de Novio Tech Campus te zitten. Het biedt heel veel synergie-mogelijkheden. We hebben straks toegang tot een groot netwerk aan deskundigen dat systemen, ook die van ons zelf, kan repareren. Echt een perfecte stap voor ons bedrijf, dat op die manier lean en mean kan blijven.”

Meer over Novio Tech Campus

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp