antibiotica; Europese vestiging Odyssey op Nijmeegse Novio Tech Campus

Nijmeegse PharmaCytics werkt mee aan nieuw soort antibiotica

Het farmaceutische onderzoeksbureau PharmaCytics, gevestigd op de Nijmeegse Novio Tech Campus, werkt mee aan een nieuwe klasse antibiotica. Dat moet het aantal sterfgevallen door antibioticaresistentie sterk gaan terugdringen. De ontwikkeling gebeurt in samenwerking met het biotechbedrijf Madam Therapeutics.

Tot dusverre moesten de zogeheten SAAP’s ingespoten worden, maar de bedrijven werken aan een manier om het als pil in te nemen. Madam Therapeutics ontwikkelt de antibiotica, PharmaCytics stopt ze in een innovatief jasje.

Peptides

Er overlijden overal in de wereld veel mensen aan bacteriële- of schimmelinfecties die resistent zijn tegen antibiotica. De behoefte aan nieuwe antibiotica is dus groot. Madam Therapeutics is gespecialiseerd in de ontwikkeling van een nieuwe generatie antibiotica, de zogenoemde SAAP’s (Synthetic Antimicrobila and Antibiofilm Peptides). Remko van Leeuwen, de CEO van het bedrijf, zegt in een persbericht: “We ontwikkelen peptides, kleine moleculen, die heel anders werken dan de huidige antibiotica. De meeste antibiotica werken vrij traag, maar onze SAAP’s prikken vanaf de buitenkant een gat in de bacterie waardoor die leegloopt en sterft. Vergelijk het met een opgeblazen ballon die wordt lekgeprikt. Omdat het zo snel gaat, hebben bacteriën niet of nauwelijks de kans om resistentie te ontwikkelen.”

Er is wel een uitdaging: de manier van toediening. Peptides zijn kleine moleculen die snel worden afgebroken als ze in het lichaam terechtkomen. Vandaar dat ze vrijwel altijd geïnjecteerd moeten worden, waardoor het gebruik sterk beperkt wordt. Dankzij de expertise van PharmaCytics, gevestigd op Novio Tech Campus in Nijmegen en Pivot Park in Oss, wordt er nu gewerkt aan een oplossing voor dat probleem. Het bedrijf heeft de Nutrient Drug Conjugate technology (NDCt) ontwikkeld, waarmee ze allerlei medicijnen als voedsel kunnen vermommen. Dat gaan ze nu ook doen met de peptides met een antimicrobiële werking.

Van prik naar pil

Han van ’t Klooster, CEO van PharmaCytics, zegt: “Onze techniek koppelt een voedselgroep aan de peptides, waardoor het spijsverteringskanaal denkt dat het met voedingsstoffen te maken heeft. Door die vermomming worden ze uitstekend opgenomen door de darmen in de bloedsomloop. De grotere opname, wat we biobeschikbaarheid noemen, maakt misschien zelfs een lagere dosering mogelijk. Eenmaal in de bloedsomloop wordt de koppeling verbroken en kunnen de peptides hun antibacteriële werking uitoefenen. Kortom, met onze techniek gaan we van prik naar pil.”

De nieuw te ontwikkelen antibiotica kunnen volgens de twee bedrijven sterk bijdragen aan het terugdringen van het aantal doden en de enorme gezondheidsschade die de antibioticaresistentie veroorzaakt.

Meer over Health

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp