Plant-e

Parel-update: hoe is het nu met… Plant-e?

Plant-e wekt elektriciteit op met levende (water)planten. Planten produceren via fotosynthese organisch materiaal om te groeien. Een deel van dit materiaal komt via de wortels van de plant in de bodem terecht waar bacteriën het afbreken.

Plant-e legt in dezelfde bodem een slangensysteem aan waardoor de elektronen die bij de afbraak vrij komen kunnen worden geoogst als elektriciteit. In 2016 won het bedrijf de Parel voor het zijn van een pionier op dit gebied waar wereldwijd belangstelling voor is. Hoe is het hen sinds de uitreiking vergaan?

Het begon ooit met verlichting op een viaduct over de A12 bij Ede-Wageningen en een kunstwerk op het HEMbrug-terrein in Zaandam. Nu ligt de nieuwste versie van onze producten in een stadspark in Den Haag. Dat smaakt naar meer.

Het winnen van een prijs draagt over  het algemeen altijd bij aan de geloofwaardigheid, dus de Parel heeft daar ook zeker aan bijgedragen. Inmiddels hebben we prachtige projecten gerealiseerd”, vertelt Nanda Heshof, Chief Operating Officer en één van de drie vrouwen door wie Plant-e gerund wordt.

Op dit moment werkt het bedrijf aan een groot systeem in Rotterdam waar een pad wordt aangelegd met sensorische verlichting. Als je daaroverheen loopt gaan er lichtjes aan. Ook is Plant-e met ontwerper Ermi van Oers een mooi systeem aan het ontwerpen voor een ingenieursbureau. Maar het blijft niet alleen bij nationale projecten: “In Londen hebben we een systeem opgeleverd voor het Bloompark waar we met ons systeem een interactief informatiebord over de flora en fauna laten werken. Twee studenten van ons starten binnenkort aan een pilotstudie met een grote partij in Bangkok, voor het slangensysteem en drijvende elementen.”

Natte natuur

Om de techniek van Plant-e toe te kunnen passen is natte natuur nodig, aangezien de bacteriën alleen werken in een zuurstofloze omgeving. Denk aan natte bermen langs wegen en uiterwaarden of aan wetlands en rijstvelden in het buitenland.

Het is belangrijk om goed naar de omgeving te kijken om te zien welke technologie het beste past om energie op te wekken. Waar veel groen en water aanwezig is wat behouden moet blijven, is Plant-e een uitkomst. Een extra voordeel is dat je daarmee ook methaan-uitstoot reduceert”, vertelt Heshof. Plant-e haalt voldoende stroom uit één vierkante meter planten om een led-lampje te laten branden. Honderd vierkante meter is bijvoorbeeld goed voor één wifi-hotspot. Ook werkt de Plant-e technologie met off-grid sensoren die informatie verstrekken maar niet op het reguliere elektriciteitsnet hoeven te worden aangesloten.

996

keer verkocht

80

bedrijven geadviseerd

1800

verkochte meters

(Afval)waterzuivering

Ondertussen is Plant-e ook druk bezig met het verbeteren en vernieuwen van haar technologie. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant is onderzocht hoe een nieuw slangensysteem zich gedraagt in de natuurlijke omgeving voor het winnen van elektriciteit op grotere schaal. “De bevindingen zijn positief. We hebben via beide studies aanleidingen gevonden om met de ontwikkelingen door te gaan”.

Ook kan de technologie mogelijk gebruikt worden voor het (voor)zuiveren van afvalwater. Dat blijkt uit een onderzoek dat is toegepast in een stuk riool van Zeist waarvoor de gemeente de Winnet Innovatieprijs heeft gewonnen. Dat maakt de technologie ook interessant voor waterzuiveringsbedrijven.

Marktklaar maken

Alle klanten van Plant-e participeren door hun aanschaf nu in onderzoeken waarbij data verzameld wordt om de technologie verder te verbeteren, of dat nu gaat om losse producten of om grote pilotstudies. “Het doen van onderzoek en het ontwikkelen van ons product gaan hand in hand. Elke klant draagt daar aan bij.”

Daar gaat binnenkort verandering in komen. “Het afgelopen jaar zijn we bezig geweest met het vinden van een externe financier die ons helpt om het grootschalige slangensysteem van Plant-e marktklaar te maken. We willen ernaar toe dat partijen het systeem kant en klaar bij ons kunnen bestellen. Het gaat om een investering van drie miljoen euro voor de komende drie tot vijf jaar.”

Foto: Tim Crolla – Projectleider bij Plant-e

Over de Parel-award

De afgelopen jaren heeft The Economic Board de Parel-award uitgereikt aan bijzondere organisaties en projecten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. De Parel-award is een erkenning voor organisaties die zich onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen op het gebied van Food, Health en Energy en de cross-overs hiertussen.

Parel aanmelden?

Heeft u een echte Parel in uw netwerk? Meld u de organisatie dan aan om kans te maken op een van onze Parel-awards. Hoe dat moet, leest u hier.

Parel aanmelden

Bekijk al onze parels

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp