Spijkerbroeken voor Overbetuwe

Overbetuwe stopt oude spijkerbroeken in nieuw gemeentehuis

Gemeente Overbetuwe neemt het estafettestokje aan van de Green Capital Challenge. Met dat stokje zet de organisatie interessante initiatieven voor circulaire economie in de spotlight. Overbetuwe startte een inzamelactie voor spijkerbroeken. Deze gebruikt ze als isolatiemateriaal bij de vernieuwing van het gemeentehuis.

Iniatiefneemster is Colette Collé:

In spijkerbroeken zit een heel groot percentage katoen. Katoen is heel geschikt als isolatiemateriaal.

Er zijn zo’n 7.000 spijkerbroeken nodig voor de isolatie van de aanbouw.

Michiel Scheffer, Gelders gedeputeerde en lid van The Economic Board:

Per jaar gaan er 20 miljoen spijkerbroeken over de toonbank. Maar drie miljoen broeken worden hergebruikt. De rest is afval. Door spijkerbroeken te gebruiken als isolatiemateriaal maakt Overbetuwe werk van afval. Goed voor het milieu. Goed voor de portemonnee!

Gelderland afvalloos

Provincie Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Met een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor €700 miljoen extra omzet, 5.000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik.

Gelderse circulaire estafette

Inmiddels is het estafettestokje 60 keer overhandigd aan duurzame initiatieven in Nijmegen. Nu Nijmegen in 2018 Green Capital is, gaat het estafettestokje verder Gelderland in. Michiel Scheffer:

Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al hard aan de circulaire economie. Toch is het voor velen nog een abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven. Om zo anderen te inspireren meer circulair te denken of te ondernemen.

Het Gelders Circulaire Estafettestokje wordt doorgegeven aan bedrijven of gemeenten. Wilt u een  project of initiatief aandragen? Op de website van Gelderse Circulaire Estafette vindt u alle informatie.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp