Onderzoek Vierdaagse

Onderzoekers maken veel kilometers tijdens Vierdaagse

De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zit erop. Het is niet alleen een belangrijke week voor de lopers, maar ook voor onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Voor het dertiende jaar op rij doen ze onderzoek tijdens de Vierdaagse.

Het begon in 2007, het jaar nadat het grootste wandelevenement van Nederland vanwege hoge temperaturen en twee sterfgevallen werd afgelast. “Vanwege die gebeurtenissen deden we in 2007 onderzoek naar hyperthermie (stijging van de lichaamstemperatuur, red.) en uitdroging”, vertelt professor en onderzoeksleider Maria Hopman.

Lees hier de blog van de directeur van de Vierdaagsefeesten

Dat onderzoek duurde meerdere jaren. Sinds 2011 doen Hopman en haar team onderzoek naar een verscheidenheid aan onderwerpen. Deels gaat dat via vragenlijsten die lopers na afloop van de Vierdaagse in kunnen vullen. Op die manier wordt dit jaar bijvoorbeeld gekeken naar het effect van de leefomgeving op beweeggedrag. Voor andere onderzoeksvragen worden lopers dagelijks grondig onderzocht. Zo wordt er dit jaar met behulp van tachtig lopers onderzoek gedaan naar de werking van nitraatrijke groenten zoals bietensap op de bloeddruk en werken veertig wandelaars mee aan een onderzoek naar de gevolgen van een actieve leefstijl voor patiënten met darmziekten.

Meetbatterij

Met die laatste twee onderzoeken zijn Hopman en haar collega’s nu volop bezig. “We hebben zondag en maandag alle nulmetingen gedaan. Nu onderzoeken we de lopers na afloop van elke wandeldag. We kijken onder andere naar gewicht, hartslag en bloeddruk, maar nemen ook bloed af, doen een ademgasanalyse en meten we de mate van uitdroging. Het is een hele meetbatterij.”

Waarom is de Vierdaagse zo interessant voor onderzoek? “Een belangrijke reden is dat de groep lopers heel groot en divers is. Bij onderzoek naar bijvoorbeeld darmklachten is de onderzoekspopulatie onder de deelnemers groot genoeg. En het is een ideale manier om binnen een week, heel compact dus, uitgebreid onderzoek te kunnen doen. We halen er elk jaar veel gegevens uit die ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld promotieonderzoek.”

Eerste dag het zwaarst

Er is tijdens de Vierdaagse onder meer al onderzoek gedaan naar hartfalen en diabetes. Vorig jaar werd het gebruik van cholesterolverlagende statines onderzocht. Gevraagd naar de meest opvallende uitkomst in al die jaren onderzoek, komt Hopman met een ander voorbeeld. “We zijn erachter gekomen dat, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, de eerste dag voor de lopers het zwaarst is. Hartslag, uitdroging, lichaamstemperatuur… alles wijst daarop. Hoe dat komt? Wij denken aan een combinatie van redenen. Mensen hebben die dag nog het meest last van de verstoring van hun slaappatroon. Psychologisch is het bovendien een zware dag, omdat veel lopers nog onzeker zijn. Als je de eerste dag doorkomt, geeft dat een mentale opsteker. Maar we zien ook dat het lichaam zich na een dag fysiek al aanpast aan de zware inspanningen. Zo neemt het plasmavolume toe. Dat komt de andere dagen weer van pas.”

Meer over de Vierdaagse

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp